Rad crnogorskih naučnika u prestižnom časopisu „Frontiers in Physiology“




Rezultati pregledne studije koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu „Frontiers in Physiology“ (kategorija: Q1; Impakt faktor 2020: 4,566) ukazuju na činjenice da je brzina glavni kriterij koji se proučavao u analizama efekata funkcionalnog treninga u naučnim člancima objavljenim u časopisima indeksiranim u PubMed, SCOPUS, EBSCOhost i CINAHL Plus bazama podataka, nakon čega slijede snaga, ravnoteža, tjelesna kompozicija, okretnost, fleksibilnost i izdržljivost. Postojeći dokazi ukazuju na činjenicu da funkcionalni trening značajno utiče na brzinu, snagu, ravnotežu i agilnost. Međutim, postoje umjereni dokazi o uticaju funkcionalnog treninga na fleksibilnost i izdržljivost. Nasuprot tome, nisu prepoznati efekti funkcionalnog treninga na značajno poboljšanje tjelesne kompozicije.

Pregledna studija je sprovedena u okviru bilateralne saradnje između istraživača iz Crne Gore, Malezije i Kine, a imala je za cilj da razjasniti efekte funkcionalnog treninga na fizičku spremnost sportista.

- Saradnja koja se razvija između crnogorskih i naučnika iz azijskih zemalja u oblasti sportskih nauka rapidno raste iz godine u godinu - ističe jedan od autora ove studije, doc. dr Jovan Gardašević, docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore – posebno se razvija dobar kolegijalni odnos sa profesorima iz Kine. U ovoj studiji, zajednički zadatak je bio da skupa razjasnimo efekte funkcionalnog treninga na fizičku spremnost sportista.

Članak pod naslovom „Effect of Functional Training on Physical Fitness Among Athletes: A Systematic Review“ potpisuje deset autora, od kojih su tri sa Univerziteta Crne Gore: prof. dr Stevo Popović, doc. dr Bojan Mašanović i doc. dr Jovan Gardašević, dok su ostalih sedam autora istraživači sa malezijskih i kineska univerziteta, i to sa Univerziteta Malezije: prof. dr Wensheng Xiao, prof. dr Kim Geok Soh, prof. dr Mohd Rozilee Wazir Norjali Wazirencik i prof. dr Othman Talib, i sa Hunan Normal univerziteta: prof. dr Te Bu, prof. dr He Sun.

Članak je dostupan na sljedećoj adresi: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.738878/abstract



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.