Predstavljanje četiri volumena knjige "Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavljanje četiri volumena knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana P. Rašovića, redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i redovnog člana i sekretara Odjeljenja društvenih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, održano je 24. novembra 2022. u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Tatjana Josipović i prof. dr. sc. Dalibor Čepulo sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vlaho Bogišić, leksikografski savjetnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i autor akademik Zoran P. Rašović.

Baltazar, Valtazar odnosno Baldo Bogišić veliko je ime hrvatske pravne nauke i etnografije (Cavtat, 1834. – Rijeka, 1908.), čovjek širokog obrazovanja i interesa te velike međunarodne reputacije.  

Akademik Zoran P. Rašović zasigurno je najtemeljniji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar djela Baltazara Bogišića, što i ne čudi, s obzirom na veze Baltazara Bogišića i Crne Gore, u kojoj je Bogišić u razdoblju 1893. – 1899. bio ministar pravde, a još je prije na poziv crnogorskoga kneza Nikole napisao Opšti imovinski zakonik za kneževinu Crnu Goru. 

Još prije, akademik Zoran P. Rašović objavio je pet knjiga o Baltazaru Bogišiću. Četiri volumena knjige koja je sada predstavljena u Zagrebu, koje je 2021. godine objavilo Udruženje pravnika Crne Gore, ogromnog su opsega i širine i zuzetnog kvaliteta, te predstavljaju kapitalno pravno djelo koje i simbolički i sadržajno povezuje crnogorsku i hrvatsku pravnu nauku, ali i kulturu općenito.

Skup je organizirao Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u saradnji s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Pravnim fakultetom Univerziteta u Podgorici i Udruženjem pravnika Crne Gore, u sklopu jačanja svoje međunarodne i međuinstitucionalne saradnje.

Prisutne su uvodno pozdravili prof. dr. sc. Dubravko Majetić, prorektor za nauku, istraživanje i postdiplomske studije Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Bruno Kragić, glavni direktor Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, prof. dr. sc. Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr. sc. Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.