Pravni fakultet UCG pridružio se kampanji posvećenoj borbi protiv rodno zasnovanog nasilja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
U susret 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore pridružio se kampanji Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Evropske kuće, ZAPITAJ SE, koja se bavi ovim gorućim društvenim problemom. Centralni dio kampanje čini osam fotografija, koje prate snažne psihološke poruke.

Fotografije je pripremila fotografkinja Nada Vojinović iz NVO Attack, prepoznata aktivistkinja za ženska prava, ali i prava drugih ranjivih grupa u društvu. Fotografije je uradila tehnikom duple ekspozicije, tako što je spojila fotografije žena sa fotografijama slomljenih predmeta, jer smatra da nasilnik osobu nad kojom vrši nasilje vidi kao objekat, a ne ljudsko biće.

Sve fotografije prate i snažne psihološke poruke, koje su pripremljene u saradnji sa Udruženjem psihologa Crne Gore. Njihov primarni cilj je da izazovu posmatrača da se zapita i analizira svoje unutrašnje procese, stavove i razmišljanja, koja mogu da vode do nasilja, podržavaju ga ili opravdavaju. Poruke kažu da potiskivanje emocija vodi do nasilja, da se nasilje uči i da je uvijek svjestan izbor, da ljubomora nije ljubav, da je nasilje slabost, a ne muškost, te da je podrška nasilniku saučesništvo.

Rodno zasnovano nasilje i dalje ostaje veliki problem Crne Gore, koji zahtjeva angažovanje cjelokupnog društva. Prema podacima Uprave policije, ove godine još dvije žene su ubijene od strane njihovih partnera, dok je broj prijavljenih krivičnih djela povezanih sa nasiljem u porodici porastao čak za 35%.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.