70 godina od stupanja na snagu Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama




70 godina od stupanja na snagu Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama

Evropsko udruženje studenata prava - Elsa Montenegro u saradnji sa Savjetom Evrope obilježilo je 70 godina od stupanja na snagu Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Tim povodom bio je organizovan kviz znanja, besjede retoričara koji su vještinom govora predstavili temeljne principe Konvencije, a sve to bilo je zaokruženo obraćanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti prava.

Zbog cjelokupne situacije u državi, a i samom svijetu, izazvane pandemijom korona virusa, ova događaj nije se realizovao uživo, već putem platforme BlueJeans.

 

Dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić, obratila se učesnicima sljedećim riječima: 

 

Poštovani gosti, profesori i studenti,

 

Imam zadovoljstvo da Vas pozdravim u svoje lično i u ime Pravnog fakulteta, a povodom današnjeg jubileja  -  sedamdeset godina od donošenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zahvalni smo organizatoru događaja, kancelariji Savjeta Evrope u Crnoj Gori, koji je zajedno sa Pravnom fakultetom, opredijelio da kroz prigodan akademski i studentski program obilježi dan donošenja Evropske konvencije i podsjeti nas nas na istorijski put razvoja zaštite ljudskih prava na evropskom prostoru.

Na današnji dan 4. novembra 1950 godine u Rimu je donijet jedan od najvažnijih pravnih akata Savjeta Evrope, Evropska konvencija. Kako tada kada je pisana u jeku II svjetskog rada kao brana naraslom totalitarizmu, sistemskom kršenju ljudskih prava i sloboda, tako i danas u posebno izazovnim danima COVID pandemije, Evropska konvencija je lodestar najvećih standarda poštovanja i zaštite ljudskih prava za miran i dostojanstven život građana. Ona ostaje trajno opredjeljenje modernih demokratija i najvažniji izvor evropskog sistema zaštite prava.  Proteklih 70 godina ljudska prava i sloboda oblikovani  su  kroz pravnu praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao najvažnije institucije za tumačenje i primjenu Evropske konvencije. Zahvaljujući Sudu, Konvencija je živi  instrument, koji prati evoluciju društvenih tokova i obezbjeđuje zaštitu ljudskih prava čineći evropsku zajednicu humanijom na nacionalnom i na regionalnom-međunarodnom nivou. Sposobnost Konvencije da se prilagodi i odgovori izazovima naučnog, društvenog i tehnološkog razvoja je očigledna, a naročito vidljiva kada riječ istopolnim partnerstvima, surogatima majčinstva, i internet pravima.

Pravni fakultet kao jedna od navažnijih institucija visokog obrazovanja u Crnoj Gori, Konvenciji i jurisprudenciji Suda svakodnevno i u svim svojim aktivnostima posvećuje značajnu pažnju. Naime, poslednjih nekoliko godina kroz projekte Evropske unije, Pravni fakultet je sproveo evropeizaciju silabusa Fakulteta i kurikuluma pojednih predmeta, obezbijedio kliničke programe po modelima fakulteta Evropske unije, te otpočeo i dvogodišnji masterprogram Jean Monnet iz oblasti prava unutrašnjeg tržista  EU.

Pravni fakultet i svi akteri u pravosuđu, u nesigurnim vremenima polarizacija, podjela i izazova povezanih sa pandemijom koje danas živimo, imaju posebne uloge i važnosti i u tom smislu, današnje obraćanje zaključujem riječima predsjednika Suda, gospodina Spana „Od svih nas čuvara Konvencije, traži se hrabro srce i odlučan um!“

Želim vam sretnu proslavu i dobar početak osmodecenijskog trajanja!

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.