Milena Jovićević i Maja Šofranac na međunarodnoj izložbi Women about women u Hrvatskoj




Milena Jovićević i Maja Šofranac na međunarodnoj izložbi Women about women u Hrvatskoj

U okviru međunarodnog umjetničkog projekta Rise of women in culture in Western Balkan (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu), u utorak 9. marta 2021. godine u 18 h, u samoborskoj Galeriji Prica, Trg Matice Hrvatske 6, otvorena je međunarodna grupna izložba Women about women (Žene o ženama).

U 19h organizovano je stručno vođjenje tokom kojeg je nezavisna kustoskinja i koordinatorka projekta u Hrvatskoj Sonja Švec Španjol detaljnije upoznala posjetioce s izložbom. Projekat, koji sufinansira Evropska unija, posvećen je uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosH. Kroz projekat povećava se vidljivost samih umjetnica, ali i podsHče različitost izražavanja, medija, načina i odnosa prema stvaralaštvu.

Izložba je otvorena do 28. marta 2021. godine.

Izložba Women about women (Žene o ženama) dio je međunarodnog umjetničkog projekta Rise of women in culture in Western Balkan (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu). Projekat će trajati dvije godine. Prema konceptu idejne začetnice projekta, kustoskinje Biljane Jotić izložba okuplja pet kustoskinja iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje.

Kustoskinje i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije. U selekciji kustoskinje Sonje Švec Španjol Hrvatsku predstavljaju umjetnice Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak. Organizator u Hrvatskoj je Udruga Prizma.

Umjetnice iz Srbije koje, u selekciji kustoskinje Biljane Jotić, nastupaju na izložbi su Anđela Grabež, Gordana Belić, Leonora Vekić, Natalija Miladinović i Vesna Vesić. Iz Crne Gore u selekciji kustoskinje Nele Gligorović zastupljene su Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević. Umjetnice iz Sjeverne Makedonije, u selekciji
kustoskinje Shqipe MehmeH, su Ana Lazarevska, HrisHna Zafirovska, Marija Miloševska, Tanja Balać i Shqipe MehmeH, dok će iz Slovenije, u selekciji kustoskinje Anamarije SHbilj Šajn, biH zastupljene Anja Kranjc, Lona Verlich, Meta Šolar, Teja Tegelj i Urša Toman.

Izložba je u januaru predstavljena u Beogradu (Srbija), u februaru u Podgorici (Crna Gora), od 9. do 28. marta posjetioci će izložbu moći posjetiti u Galeriji Prica u Samoboru, zatim izložba putuje u Sloveniju (Ajdovščina) i Sjevernu Makedoniju (Skoplje).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.