Projekat ReCulture - Poziv za učešće




Projekat ReCulture - Poziv za učešće

Motivacija za ReCulture: Re-brendiranje kulturnih institucija na Zapadnom Balkanu, projekat koji sufinansira Evropska unija, jeste podsticanje modernizacije kulturnih institucija Zapadnog Balkana kroz redizajn vizuelnih identiteta i uvođenje savremenih alata u njihove komunikacione prakse.

Kako se društvo i kultura menjaju, institucije kulture moraju da pronađu nove komunikacione alate kako bi se prilagodile potrebama društva, kako bi ostale relevantne za publiku kako bi ispunile jednu od svojih glavnih svrha - da poboljšaju dobrobit ljudi i podstaknu razvoj društva. Opšti cilj projekta ReCulture je uspostavljanje osnove za poboljšanu vidljivost i modernizovani izgled kulturnih institucija zapadnog Balkana podržavanjem međusektorskog povezivanja i saradnje između kulturnih i kreativnih industrija na zapadnom Balkanu i državama članicama EU.

Pored repozicioniranja institucija kulture VB kroz dizajn, ovaj projekat će takođe doprineti razvoju dizajnerske scene u VB odabirom mladih dizajnera iz regiona koji će raditi na novim vizuelnim identitetima. Grupa mladih dizajnera Svetske banke steći će širok spektar iskustava i veština i iskoristiti ih da, pod mentorstvom priznatih stručnjaka iz EU i Svetske banke, rade na ponovnom brendiranju četiri institucije kulture SB i na taj način poboljšaju svoj profesionalni portfolio i zapošljivost. Proces će se zasnivati na strateškim participativnim analizama rada institucija kulture SB, praćene produkcijom i širenjem utvrđenih preporuka kako za dizajnere, tako i za institucije.

Konzorcijum projektnih partnera čini sedam organizacija iz pet država: Kulturni centar Trebinje (rukovodilac projekta) i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Ink fest organizacija i Fakultet dramskih umjetnosti iz Srbije, Likovna kolonija Danilovgrad iz Crne Gore, Muzej civilizacija Evrope i Mediterana (MUCEM) iz Francuske i Institut za kulturnu politiku (iCP) iz Austrije.


Opširnije: https://www.recultureproject.eu/about-contact/
Open call: https://www.recultureproject.eu/open-call/

Facebook: https://www.facebook.com/reculture.project

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.