Profesorica Jovićević: Veliki značaj Priznanja UCG, posebno što dolazi od koleginica i kolega sa FLU-a




Profesorica Jovićević: Veliki značaj Priznanja UCG, posebno što dolazi od koleginica i kolega sa FLU-a

Profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti prof. dr Milena Jovićević dobitnica je Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada. Za nagradu UCG kaže da je vrlo značajna, posebno zbog toga što dolazi od koleginica i kolega sa ustanove na kojoj radi skoro dvadeset godina.

"Važno je da imate podršku u kolektivu i da se prepoznaje vaš rad i doprinos", dodaje ona.

Od aktivnosti u prošloj godini ističe izložbu Women about women koja je dio međunarodnog umjetničkog projekta Rise of women in culture in Western Balkans (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu) sufinansiran od strane Evropske unije.

"Pet kustoskinja iz pet zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije selektovalo je po pet umjetnica. Selektorka za Crnu Gora je istoričarka umjetnosti Nela Gligorović. Tema inicirana od strane kustoskinja i umjetnica stavlja u fokus iskustva i interpretacije žene u savremenom svijetu", objašnjava ona.

U skladu sa navedenom tematikom rad profesorice Jovićević Man’s games over and over again, 2020/21. problematizuje patrijarhalnu matricu prema kojoj i dalje djeluje naše društvo, ukazuje na problem neravnopravnosti, ograničenosti, predrasuda, nametnutih uloga i stereotipa u društvu.

Image"Tokom 2021. godine, u okviru pomenutog projekta realizovano je pet izložbi: u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu, Modernoj galeriji u Podgorici, Galeriji Prica u Samoboru,Hrvatskoj, Nacionalnoj galeriji Makedonije - Mala stanica u Skoplju i Lokarjevoj galeriji, Ajdovščina u Sloveniji. Sve izložbe su podrazumijevale i edukativni dio, konferencije, radionice, predavanja. Nakon izložbe je realizovan  dokumentarni serijal sa umjetnicama i kustoskinjama", saopštila je Jovićević.

Dalje, profesorica Jovićević je učestvovala na izložbi Narodnog muzeja Crne Gore, pod nazivom "Što je nama naša borba dala" kustoskinje Anastazije Miranović, koja je je organizovana povodom 80 godina od trinaestojulskog ustanka i 70 godina od osnivanja muzeja NOB- a.

Na 43. Crnogorski likovnom salonu 13. novembar, prof. Jovićević je dobitnica Grand Prix salona za rad  pod nazivom “Everything Will Come to an End”. 

"Salon, održan u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju, je međunarodna izložba pod pod nazivom, And ... what about tomorrow? I… što ćemo śutra?,  selektorke istoričarke umjetnosti Maše Vlaović. Naziv izložbe inspirisan je ključnim pitanjem koje se postavlja u posljednjem periodu – a koje nosi neizvjesnost u svim aspektima naše egzistencije", kaže ona i dodaje da je nakon toga uslijedilo učešće i na Sphere video festivalu u Zapadnom Bengalu, u Indiji.

Najveći izazov u postizanju rezultata tokom prethodne godine, kako navodi nagrađena profesorica, bio je rad u kompleksnim okolnostima, koje je proizvela situacija sa pandemijom virusa COVID 19, a usljed čega je mnogo događaja otkazano, a neki su realizovani online, neki sa zakašnjenjem. 

U 2022. godinu, navodi Jovićević, ušla je društveno angažovanom samostalnom izložbom pod nazivom Pjevaj Maro, Pjevaj Zlato, koja je otvorena u Galeriji Art, u decembru 2021. i još uvijek traje.

"Izložba je realizovana je u saradnji Muzeja i galerija Podgorica sa UNDP, a kustoskinja je Maša Vlaović. Izložbu prate različite aktivnosti i radionice UNDP-a, Djevojčica sa klikerima, Savremene karijatide. Čekaju me internacionalni projekati u Francuskoj, Portugalu i Španiji, ukoliko sve bude teklo po planu, koji su zbog pandemije odloženi", rekla je profesorica Jovićević.

Medijske objave:

https://www.in4s.net/profesorica-jovicevic-veliki-znacaj-priznanja-ucg-posebno-sto-dolazi-od-koleginica-i-kolega-sa-flu-a/

https://www.portalanalitika.me/clanak/jovicevic-veliki-znacaj-priznanja-ucg-posebno-sto-dolazi-od-koleginica-i-kolega-sa-flu-a

https://mnemagazin.me/2022/02/03/jovicevic-veliki-znacaj-priznanja-ucg-posebno-sto-dolazi-od-koleginica-i-kolega-sa-flu-a/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.