Izložba “Umjetnost je ženskog roda” od 20. do 27. oktobra




Izložba “Umjetnost je ženskog roda” od 20. do 27. oktobra

Izložba "Umjetnost je ženskog roda" će se održati od 20. do 27. oktobra u 11h u holu Tržnog centra Delta City Podgorica.

Umjetnička djela nastala su u okviru projekta "Umjetnost je ženskog roda" koji Sigurna ženska kuća realizuje sa Fakultetom likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Studenti i studentkinje slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna su kroz različite umjetničke forme skrenuli pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca.

Cilj projekta je doprinijeti eliminaciji rodnih stereotipa kod građana/ki putem umjetničkih formi, koje će ujedno biti i početak oblikovanja kulture u Crnoj Gori koja ruši patrijarhalnu ideologiju i neravnomjeran položaj žena.

Prisustvo rodnih stereotipa direktno utiče na percipiranje izbora žena, koje se prepliće u svim sferama, te za posljedicu imamo visok stepen nezaposlenosti žena, nedovoljnu zastupljenost žena na pozicijama na visokom nivou, te visok stepen rodno zasnovanog nasilja. Rodni stereotipi ne smiju biti uzrok ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, prava na jednakost, te žene ne smiju biti isključene, omalovažene, diskriminisane, ponižene i žrtve nasilja, samo zato što su žene.

Projektom je planirano organizovanje izložbi u pet crnogorskih opština (Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Kotoru i Cetinju). U istim gradovima će tokom trajanja izložbe biti organizovani info korneri, na kojem će građani i građanke moći da se informišu o samoj izložbi i rodnim stereotipima koji sprečavaju žene da aktivno i jednako učestvuju u javnom životu kao muškarci.

Izložbe će biti završene organizovanjem događaja i uručivanjem nagrada za najbolja umjetnička djela po procjeni komisije.

Projekat "Umjetnost je ženskog roda" podržan je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.