Produžen rok za prijavu na Konkurs za učešće na izložbi u Nikšiću




Pozivamo profesore, saradnike i studente Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje da se prijave za učešće u izložbi koja je dio projekta “Antifašistička mapa Nikšića” a koju realizuje FLU uz podršku Ministarstva kulture.

Ideja projekta je da se antifašističke vrijednosti na kreativan način iznova aktiviraju i učine prijemčivim i djelotvornim kroz savremene umjetničke izraze. Nikšić je poznat po slobodarskom duhu i antifašističkoj borbi kroz istoriju, a o njegovoj revolucionarnoj prošlosti govore i brojni spomenici i spomen obilježja na teritoriji čitave opštine. Ova spomen obilježja koja su bila svjedoci i simboli otpora fašizmu, iz kolektivne memorije su se poslednjih decenija “preselila” u kolektivnu amneziju. Od raspada Jugoslavije i uspona nacionalizama 90-ih, a kasnije i uvođenja neoliberalnih politika, Narodnooslobodilačka borba, jedno od najsvjetlijih poglavlja zajedničke istorije i najmasovniji pokret otpora u okupiranoj Evropi tokom II svjetskog rata po mišljenju mnogih istoričara, bila je skrajnuta, ili je postala  predmet osporavanja i revizionizma. Zbog toga je za mnoge nove generacije  antifašizam samo prazni označitelj, pa im treba ponuditi, osim istorijskih činjenica, vitalni duh ideja antifašizma kao životnog opredjeljenja koje je protiv rastućih ultra desničarskih pokreta, socioekonomske nejednakosti,  koji poziva na solidarnost i ohrabruje borbu za humanu transformaciju duštvenih odnosa.

Kao dio projekta planirana je izložba umjetničkih radova koji bi odgovorili na temu antifašizma. Izložba će biti premijerno otvorena u Nikšiću, u Dvorcu kralja Nikole, u septembru 2017. godine.

Predviđeni budžet za produkciju radova je 300 eura za svakog od selektovanih autora. Sredstva za produckiju radova obezbjeđuje Fakultet likovnih umjetnosti, na osnovu potpisanog ugovora između Fakulteta i selektovanog umjetnika.

Prijave za učešće na izložbi dostavljaju se do 10. juna 2017. god. na e-majl adrese: flu@ac.me i lilalila@t-com.me

Prijave moraju da sadrže:

-nacrt/skicu predloženog rada;

-kratak opis rada, naziv i dimenzije;

-tehnička specifikacija;

-artist statement

 

 

Za selekciju prijava zadužena je komisija koja će odabrati radove u odnosu na umjetnički kvalitet, usklađenost sa temom izložbe i izvodljivost/realnost dostavljenih prijedloga.

 

Selekcija će biti završena do 20. juna, nakon čega će svi prijavljeni kandidati biti obaviješteni o rezultatima.

 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti kustoskinji izložbe Ljiljani Karadžić na mejl: lilalila@t-com.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.