Institut za biologiju mora

Završen drugi terenski rad projekata ISLAND kod ostrva Lastovo
Image

Predstavnica Instituta za biologiju mora, dr Branka Pestorić učestvovala je u terenskom radu u okviru projekta Island (Uticaj talasa vezanih uz ostrvo Lastovo na primarnu produkciju) u cilju sakupljanja te kasnije obrade uzoraka iz oblasti mrežnog zooplanktona.

Projekat ISLAND (IP-2020-02-9524) je istraživački projekat podržan od strane Hrvatske zaklade za znanost koju vodi raznolika međunarodna grupa naučnika (iz Hrvatske, Italije, Njemačke, SAD-a i Crne Gore) u svrhu proučavanja fenomena ITW (eng. island trapped waves- talasa vezanih uz ostrvo).

Preliminarna obrada podataka 10-dnevnog terenskog rada gdje je uzorkovanje rađeno dva puta u toku dana (sa razmakom od 12 sati) potvrdila je hipotezu postojanja talasa vezanog uz ostrvo Lastovo te dnevne oscilacije termokline u stratifikovanim uslovima. Taj fenomen zabilježen je još samo na Havajima, u arhipelagu Bermuda te ostrvu Gotland u Baltičkom moru. Na terenu su učestvovali članovi projektnog tima sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, zatim Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Društva istraživača mora -20 000 milja iz Zadra te Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. Projekat ISLAND traje do maja 2025 godine a sledeći teren planiran je za septembar ove godine.

Broj posjeta : 229

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.