Predstavljen početak projekta Food4Health i njegove implementacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Početne aktivnosti na projektu Food4Health, danas su predstavljene na Univerzitetu Crne Gore, u organizaciji Instituta za biologiju mora i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Food4Health je akronim za projekat prekogranične saradnje Italije, Albanije i Crnu Gore, u okviru programa IPA fondova, a pod punim nazivom  „Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća“.

Osnovni cilj projekta je izgradnja multifunkcionalnih centara u sve tri zemlje, čiji će rad doprinjeti razvoju malih i srednjih preduzeća iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, kazao je Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić na odžanoj konferenciji za medije.

Sa ukupnim projektnim budžetom od skoro 5 miliona eura, od čega je preko 570.000 predviđeno za Institut, projektni partneri će se, kroz zajednički izazov  posvetiti podsticanju konkurentnosti i inovacijama u cilju unaprijeđenja malih i srednjih preduzeće u različitim sektorima poljoprivrede i ribarstva, kazao je Nikolić.

On je istakao da će Institut za biologiju mora kroz infrastrukturna ulaganja dobiti laboratoriju koja će predstavljati jedino mrijestilište kamenca u in vitro uslovima na području istočne Jadranske obale, što dodatno doprinosi konkurentnosti kako naučnih istraživanja, tako i napretka sektora marikulture u Crnoj Gori.

Direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović je kazao da će novi prostor za rad nadograditi postojeće kapacitete instituta i omogućiti zapošljavanje novog naučnog kadra, a svakako podići načnu konkurentnost instituta na regionalnom nivou.

Projekat je predstavila i direktorica Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Slavica Pavlović.

Ovaj projekat je prijavljen u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore; Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Korče, Albanija; Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Vlore, Albanija; Mediteranskim agronomskim Institutom iz Barija, Italija; Regijom Pulja i Regijom Molize iz Italije, a sve pod liderstvom Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja Albanije.

Implementacija projekta je počela 1. juna ove godine.

Medijske objave:

https://www.cdm.me/ekonomija/skoro-pet-miliona-eura-za-projekat-food4health/

https://portalanalitika.me/clanak/353494/skoro-pet-miliona-eura-za-projekat-food4health

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.