Dr Vedrana Marković učesnica Konferencije o teoriji muzike u Zagrebu




Dr Vedrana Marković učesnica Konferencije o teoriji muzike u Zagrebu

 

Povodom obilježavanja značajnog jubileja – 25 godina od osnivanja Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara (HDGT), u Zagrebu je, na Muzičkoj akademiji, 19. i 20. novembra 2022. godine održana Međunarodna konferencija – 18. DANI TEORIJE GLAZBE: POUČAVANJE TEORIJE GLAZBE DANAS. Na ovom značajnom skupu učestvovalo je preko 40 izlagača, uvaženih naučnika, predavača i stručnjaka iz prakse, iz Evrope i Amerike.

U radu konferencije učestvovala je i dr Vedrana Marković, docent, koja je sa svojim saradnicama, mr Andreom Ćoso-Pamer, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” Kotor, i mr Andrijanom Vučetić-Obadović, saradnicom u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, predstavila udžbenički komplet Muzički koraci 4, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava Podgorica (2021). U okviru sesije koja je održana 19. novembra autorke su govorile o plodnoj saradnji koju su ostvarile sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, koji predstavlja jedinu izdavačku kuću koja se bavi publikovanjem udžbeničke literature za osnovne i srednje muzičke škole. Istaknuta je posebna saradnja sa urednicom izdanja Nadicom Vukčević, koja je svojim dragocjenim stručnim savjetima vodila autorski tim, te dizajnerkom i ilustratorkom Zvezdanom Vlahović, koja je svojom maštovitošću i kreativnošću ispunila sva očekivanja autorki.   Autorke su sa publikom podijelile svoja promišljanja: na koji način osmisliti kvalitetan udžbenik, zbog čega on predstavlja inovaciju kada je u pitanju udžbenička literatura za predmet solfeđo, te na koji je način kreirano savremeno nastavno sredstvo, koje će učenicima i nastavnicima omogućiti lakše i jednostavnije savladavanje predviđenih nastavnih sadržaja.  Na radost autorskog tima, udžbenički komplet Muzički koraci 4 izazvao je brojne pozitivne kritike i čestitke, kako zbog metodskih pristupa koji su primijenjeni, tako i u pogledu izgleda i dizajna udžbenika.

Autorke izražavaju posebno zadovoljstvo i sreću što su imale priliku predstaviti svoj rad na ovako značajnom skupu, te se zahvaljuju svojoj izdavačkoj kući na podršci koja je pružena u cilju promovisanja udžbenika i van granica naše države. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.