Završen treći međunarodni festival Solfest 2023




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svečanom dodjelom diploma, pohvala i zahvalnica te koncertom na kome su nastupili učesnici trećeg međunarodnog festivala solfeđa Solfest 2023, 18. marta je završena manifestacija koja ima za cilj prije svega povezivanje učenika osnovnih muzičkih škola i njihovih nastavnika i Muzičke akademije i njenih predavača, veću afirmaciju solfeđa kao bazičnog predmeta na svim nivoima muzičkog obrazovanja, razvijanje ljubavi prema ovom predmetu i  promovisanje najboljih učenika u ovoj disciplini. 
Festival je, osim takmičarskog dijela, sadržao i brojne prateće sadržaje.
Festival je svečano otvorila dekanica Muzičke akademije mr Tatjana Krkeljić, koja se toplim i srdačnim govorom obratila prisutnima, ističući značaj manifestacije. Studenti Muzičke akademije priredili su koncert posvećen kamernoj muzici, a posebno je interesantan bio nastup vokalnog ansambla koji čine studenti smjera za Opštu muzičku pedagogiju, a koji su izveli tri etide sa klavirskom pratnjom, pokazujući kako se i primjerima iz nastave solfeđa može pristupiti kao umjetničkoj muzici. Zahvaljujući podršci Turističke organizacije prijestonice Crne Gore svi učesnici bili su u prilici upoznati Cetinje u pratnji turističkog vodiča, čime su bili oduševljeni.
Prvog festivalskog dana takmičili su se učesnici prve kategorije, učenici petog i šestog razreda osnovne muzičke škole. Istog dana veoma zanimljivu radionicu iz oblasti etnomuzikologije vodio je Davor Sedlarević, specijalista vaspitač tradicionalne igre, koji je sa gošćama, pjevačicama ženske vokalne grupe Đude, učesnike upoznao sa tradicionalnim pjevanjem u Crnoj Gori sa sazvukom sekunde. Predavanje za studente i nastavnike pod naslovom Učenici sa posebnim obrazovnim potrebama i Bachovi cvjetni plesovi održala je dr Katarina Zadnik, docent na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, predsjednica žirija.
Prvi festivalski dan završio je koncertom pod nazivom Upoznajmo Bendžmina Britna,  Na programu su bile kompozicije najznačajnijeg engleskog kompozitora XX vijeka, a posebno je upečatljiv bio nastup Mještovitog hora MA, pod upravom dirigenta Aleksandre Knežević.
Drugog festivalskog dana takmičili su se učenici druge kategorije, učenici VII-IX razreda. Radionicu za učesnike pod nazivom Stvaramo zvučne slike je vodila dr Jelena Martinović Bogojević, a predavanje za studente i nastavnike pod nazivom Muzičke dramatizacije Vide Matjan kao put razvoja muzičke mašte i kreativnosti učenika održala je dr Vedrana Marković.
Na okruglom stolu se razgovaralo o nastupima učesnika i rezultatima koji su postigli, kao i o mogućnostima unapređenja festivala.
Festival je zatvoren koncertom na kome su nastupili učesnici festivala, koji su izveli etide s klavirskom pratnjom i instrumentalni solisti - studenti Muzičke akademije.


Nagrađeni učesnici festivala su:
U prvoj kategoriji: Smiljka Vujović, učenica Muzičke škole na Cetinju, za najbolju vokalnu reprodukciju melodije a prima vista i Darija Aković, učenica muzičke škole u Beranama, za najbolju reprodukciju etide sa klavirskom pratnjom.
U drugoj kategoriji: Durađ Ostojić, iz Bara,  za najbolju vokalnu reprodukciju melodije a prima vista i Anđelina Femić, iz Bijelog Polja, za najbolju reprodukciju etide sa klavirskom pratnjom.


Festivalski odbor se zahvaljuje na podršci Ministrastvu kulture i medija, Prijestonici Cetinje, Sekretarijatu za obrazovanje, sport i mlade, Sekretarijatu za kulturu, Turističkoj organizaciji, kao i JU ŠOSMO "Vida Matjan" Kotor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.