Kalina, violina i Nikolina




Kalina, violina i Nikolina

Povodom 2. aprila, Svjetskog dana osoba s autizmom, Fondacija „Ognjen Rakočević“, NVO “Niste sami” i Udruženje “Autizam - Nevidljive osobe” organizovali su u nedjelju, 2.aprila 2023. u podne, na podgoričkom Trgu nezavisnosti, manifestaciju pod nazivom “Pričam ti priču”.

Među brojnim tačkama pojavila se i talentovana Kalina Čurović koja je najprije na violini izvela kompoziciju Allegreto   V. A. Mocarta uz klavirsku pratnju strudentkinje Muzičke akademije Nikoline Šakotić, a potom i svojim zvonkim glasom i odličnim interpretacijom osvojila sve prisutne pjesmom Arcade od Dankan Rolensa. Svojim nastupom Kalina nam je ispričala svoju priču muzikom tako da se jasno čuje i podsjeti da je sa nama jedna izuzetno talentovana djevojčica koja treba da ima svu budućnost koju svojim muzičkim mogućnostima zaslužuje. Nikolina je bila tu da Kalina ne bude sama.

Jučerašnji nastup je uvod u konkretne prakse i nastupe koje će studenti Muzičke akademije imati u saradnji sa Fondacijom “Ognjen Rakočević”.

Muzička akademija Univerziteta Crne gore dominantno školuje kadar koji svoje profesionalno usmjerenje pronalazi u muzičkoj pedagogiji. Svjesni uvođenja i sprovođenja inkluzivnog obrazovanja organizovali smo  16. marta 2023.godine predavanje na temu Istraživanje i perspektiva inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na muzičko školstvo na kom su studenti Muzičke akademije u neposrednoj komunikaciji sa savjetnicama Zavoda za školstvo Crne Gore Natašom Rašović, Anitom Marić i Bojanom Nenezić mogli dobiti odgovore na pitanja koja se tiču njihove profesionalne budućnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.