Crnogorske mlade flautistkinje ovacijama pozdravljene u Kragujevcu




Crnogorske mlade flautistkinje ovacijama pozdravljene u Kragujevcu

Grad Kragujevac - prva moderna prijestonica Srbije, koga nazivaju srcem Šumadije, ovacijama je pozdravio muziciranje studenata klase flaute Muzičke akademije a iz Crnogorske prijestonice – Cetinje. Ovim je nastavljen aprilski, proljećni niz uspješnih i izuzetno posjećenih koncerata mladih flautiskinja u regionu.

Nastupi pred publikom, ljubiteljima klasične muzike, uslijedili su poslije višemjesečnih napornih priprema. Time se podstiče praksa predstavljanja studenata pred publikom, što je svuda u svijetu obavezni deo plana rada muzičkih akademija. Podrškom prodekana za umjetnost, profesorice flaute Marije Đurđević, i dekana mr Zorana Komadine, nastavljena je saradnja dvaju institucija, Muzičke akademije sa Cetinja i Filološko umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu, čiji matični univerziteti već nekoliko godina imaju potpisan sporazum o međusobnoj saradnji.

Koncert je izveden u Galeriji Kuće Đure Jakšića u okviru redovne koncertne sezone FILUM-a. Ovaj prostor čuva sjećanje na velikana i afirmiše vrijednosti koje su ga činile posebnim, kroz različite umjetničke, književne i muzičke programe.

Na koncertu su nastupile studentkinje Marija Milić, Žunja Lipanović, Marija Sinđić, Zorica Pavićević i Tijana Begović uz klavirsku saradnju Meri Bojić- Radojčić. Izvedena su djela Telemana, Baha, Mocarta, Pulanka, Elerta i Boce. Publika je velikim aplauzom pozdravila mlade flautistkinje i iščekujući još programa, ostala na mjestima i poslije izvođenja bisa, ne željeći da se nastup okonča.

Na kraju koncerta studentima su dodjeljeni prigodni pokloni koje je pripremio Filološko umjetnički fakultet. Nadamo se daljoj uspješnoj saradnji i da će poznato šumadijsko gostoprimstvo koje su studenti osjetili, istom mjerom biti uzvraćeno kod nas, u Crnoj Gori.

                                                                                                                                                                                         Pripremila: Marija Đurđević-Ilić

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.