Koncert klase flaute u Skoplju




Koncert klase flaute u Skoplju

U sklopu proljećne turneje klase flaute red.prof. Marije Đurđević Ilić Muzičke akademije sa Cetinja, studentkinje Marija Milić, Žunja Lipanović, Marija Sinđić, Zorica Pavićević i Tijana Begović održale su još jedno u nizu uspješno predstavljanje publici u regionu.

Fakultet za muzičku umetnost Univerziteta “Sv. Ćirilo i Metodije” u Skoplju, bio je domaćin završnog koncerta proljećnih inostranih gostovanja klase flaute. Makedonska publika imala je priliku da se premijerno upozna i sa novim djelima pisanim za flautu crnogorskih kompozitora Senada Gačevića, Aleksandra Perunovića, Nine Perović, Milivoja Pićurića, Marka Kovača i Ivana Marovića. Izvedene su i kompozicije iz obaveznog programa predviđenih nastavnim planom i programom za flautu, “Partita u a-molu" J. S. Baha, “Image” E. Boce, "Capriccio" - S. K. Elerta i pet Telemanovih fantazija izvedenih u “jednom dahu” svih studenata klase, što je izazvalo dopadanje i posebnu reakciju publike.

Studentima se pružila prilika da se pored usavršavanja koncertnog nastupa upoznaju sa auditorijumom, makedonskom scenom, pritiskom koji izvođački nastup donosi, ali i da još jednom budu nagrađeni velikim aplauzom za svoje uspješno izvođenje. Ovim koncertima studenti su ispunili i uslove praktičnog rada predmeta Koncertna praksa. 

Koncertom u prestonici Severne Makedonije okončana je uspješna proljećna turneja po regionu, a uskoro se očekuje i turneja u Crnoj Gori, gdje će domaća publika biti u prilici da čuje izvođenja premijernih djela crnogorskih kompozitora iz zlatnih ruku ovih mladih crnogorskih umjetnica, na ponos njihove profesorice, Univerziteta Crne Gore ali i crnogorske nacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.