Gostovanje profesorice flaute na Skopskom Fakultetu za muzičku umjetnost




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prodekan za umjetnost Muzičke akademije - Cetinje, redovni profesor flaute, Marija Đurđević Ilić, bila je gost fakulteta za muzičku umjetnost Univerziteta u Skoplju "Sv. Ćirilo i Metodije". U ime fakulteta srdačno je dočekana od dekana, profesorice kompozicije Darije Andonovske i profesora flaute Straša Temkova.

Tema ovih razgovora bila je buduća saradnja i želja za organizovanjem naprednih kurseva koje bi posjećivali studenti iz regiona. U sklopu gostovanja, profesorica Đurđević održala je specifičnu majstorsku radionicu na kojoj su pored studenata flaute prisustvovali i studenti klarineta, fagota i trube.

Sa flautistima je obrađivana tehnika disanja, usavršavanje intonacije kao i muzičke fraze. Posebna pažnja posvećena je ljepoti tona, koja se postiže tehnikom kojom ova flautistkinja izuzetno vlada, a oduševljenje i priliku da im se ta tehnika prikaže, studenti nisu krili čak ni pred svojim profesorom. U direktnom razgovoru sa studentima uz pomoć vježbi koje su obradili na časovima, studenti su uspijevali da osvijeste vazdušni stub, posvete se ambažuri kao i da fraziraju opušteno pred svojim kolegama muzičarima. Za studente ostalih duvačkih instrumenata ovo je bila prilika da u sklopu predavanja upotpunjuju znanje iz predmeta metodika nastave duvačkih instrumenata. 

Ovim gostovanjem učvršćeni su prijateljski i kolegijalni odnosi uz očekivanja skorije realizacije dalje saradnje i naprednih kurseva, za koje su studenti iskazali ogromnu zainteresovanost. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.