Mješoviti hor Muzičke akademije nastupio u CANU povodom Svjetskog dana muzike




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svjetski dan muzike obilježen je na najbolji i najljepši način u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti nastupom Mješovitog hora Muzičke akademije pod dirigentskom upravom Aleksandre Knežević.

Svečarski program, kako je istakla Knežević, u potpunosti odgovara prazniku kakav je Svjetski dan muzike, ali i cilju kojem teži Mješoviti hor, a to je njegovanje ukusa da bi vratili muzici ono mjesto koje joj pripada.

– Pričinjava nam veliko zadovoljstvo što smo za ovaj praznik muzicirali zajedno sa cijelim svijetom, i to baš u ovom zdanju, u ovoj predivnoj sali. Nadam se da će CANU i njihov muzički program biti okrilje umjetničkog života Crne Gore. Zaista nam je čast da smo mi izveli prvi horski koncert u ovoj divnoj dvorani, na ovaj dan – kazala je Knežević.

Ona je istakla da se horska muzika poslije sušnih godina vraća na našu scenu, i izrazila nadu da će koncert Mješovitog hora u CANU biti jedan od podsticaja da taj povratak bude brži.

Diana Floršic Marković nije krila zadovoljstvo načinom na koji se ove godine u Glavnom gradu obilježio paznik muzike.

– Večerašnji koncert je kruna višemjesečnog, a u mom slučaju višegodišnjeg rada i veoma sam ponosna na saradnju sa dirigentkinjom Aleksandrom Knežević i studentima Muzičke akademije koji zaista uživaju u horskom pjevanju. Mnogo se radujem što se vokalna muzika u našoj zemlji razvija, kako horska tako i operska – poručila je ona.

Studentkinji opšte muzičke pedagogije Jovani Bulatović je pripala čast, kao jednoj od članica hora, da bude solistkinja na koncertu koji će se dugo pamtiti, a ona je istakla da se svako od članova hora mogao naći u toj ulozi. Prilika koju joj je profesorica Knežević pružila izabravši je za solistkinju smatra velikom čašću.

– Ovo je bila divna prilika da nastupimo, a posebno simbolično što je to bilo u CANU – istakla je ona.

Hor je nastupao uz pratnju prof. Oleksija Molčanova na klaviru i Lejle Sulejmanović na harmonijumu.

Tekst je preuzet iz dnevnog lista Dan.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.