Kontrabasistička virtuoznost na pozornici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Koncertom profesora Muzičke akademije, Zorana Zakrajšeka, saradnika u nastavi, i red. prof. Bojana Martinovića , otvoren je XIV Festival Gudača Perast, u ponedjeljak, 21. avgusta.

Nakon solističkog nastupa kontrabasiste Zorana Zakrajšeka sa CSO na Velikoj sceni Muzičkog centra, u okviru koga je angažovan i kao vođa grupe kontrabasa, i nastupa u okviru kvinteta  Parestum  zajedno sa kolegama, takođe profesorima Muzičke akademije, violinistom Vujadinom Krivokapićem, violistom Mišom Bereznjickim, pijanistom Bojanom Martinovićem i koleginicom iz CSO, čelistkinjom Anom Zakrajšek, koji se ove godine predstavio podgoričkoj publici u Kamernoj Sali Muzičkog centra i „Artget“ galeriji u Beogradu, kotorska publika je u predivnoj atmosferi koncertne sale Crkva Sv. Duha imala priliku da uživa u interpretaciji dua Martinović – Zakrajšek i njihovom tumačenju djela Sergeja Kusevickog, Sergeja Rahmanjinova i Petra Iliča Čajkovskog, a i premijerno čuje kompozicije  „Spiegel im Spiegel“ Arvo Parte-a i „ Kicho“  Astora Pjacole.

Ovaj koncert predstavlja nastavak saradnje Festivala gudača Perast sa profesorima Muzičke akademije među kojima su, pored Zorana Zakrajšeka, u mentorskom timu, violista Miša Bereznjicki i violinista, vanr. prof. Vujadin Krivokapić.

 

https://radiokotor.info/clanak/kultura/-zakrajŠek-i-martinoviĆ-odrŽali-sinoĆ-koncert-za-kontrabas-i-klavir--/0

https://www.portalanalitika.me/clanak/zakrajsek-velika-je-satisfakcija-u-publici-vidjeti-sve-vise-novih-lica-znaci-da-radimo-prave-stvari

https://www.dan.co.me/kultura/kamerni-ansambl-parestum-veseli-kraj-lijepog-muzickog-putovanja-5158123

https://www.kcb.org.rs/2023/05/koncert-klavirskog-kvinteta-parestum/

https://dnevno.me/Kultura/-/kamerni-ansambl-parestum-na-majstorski-nacin-predstavio-djela-klasicnih-kompozitora-26-01-2023-11-07-25

https://www.portalanalitika.me/clanak/u-petak-premijerni-nastup-crnogorskog-kamernog-orkestra-u-muzickom-centru



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.