Majstorska radionica violiniste Romana Simovića za studente Muzičke akademije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U nedjelju 8.10. sa početkom u 14.30 časova, u Kamernoj Sali Muzičkog centra CG, održana je majstorska radionica crnogorskog violiniste Romana Simovića za studente Muzičke akademije kojima su se pridružile i mlade kolege iz srednjih muzičkih škola kao pasivni polaznici master klasa.

Aktivni polaznici radionice, mladi violinisti sa Muzičke akademije Viktor Huter, student I godine master studija u klasi prof. Vujadina Krivokapića, i Danilo Bujišić, student II godine master studija iz klase prof. Mikhaila Bereznjickog, imali su priliku da od violiniste Romana Simovića  uče o muzici, pristupu i načinu rada na umjetničkom djelu kroz violinske koncerte Petra  Iljiča Čajkovskog i Johanesa Bramsa i da na iskustvu starijeg kolege koji već dugi niz godina gradi uspješnu karijeru na svjetski poznatim pozornicama, počnu da izgrađuju svoje sopstveno iskustvo.

Inicijativu i ideju  da solisti CSO –a tokom gostovanja  drže i majstorske radionice studentima Muzičke akademije Simović smatra veoma korisnom i inspirativnom. 

„ Uvijek mi je ogromno zadovoljstvo da radim sa talentovanim mladim ljudima iz Crne Gore kojih, primjećujem,  ima sve više i više. Fenomenalno se osjećam kada mogu podijeliti iskustva  sa njima i kada pokušavamo rješiti probleme ili dileme sa kojima se susreću. Svi smo mi  različiti i različito se nosimo sa svim što koncertno bavljenje muzikom donosi, ali se nadam da neko moje iskustvo i rješenja na koja im ukažem mogu pomoći u njihovom daljem radu. Svakako je jasno da se violina, ili bilo koji drugi instrument, ne mogu naučiti svirati za sat vremena,  to je jedan dug  proces  traženja, istraživanja, stalnog otkrivanja nečega novog i drugačijeg, ali zapravo u tome i leži ljepota bavljenja muzikom i ovom profesijom i to je ono što najviše želim da razumiju i zavole. Zaista sam uživao radeći sa njima.“

Majstorske radionice solista Crnogorskog simfonijskog orkestra koje će se organizovati i ove studijske godine, predstavljaju nastavak lijepe i kvalitetne saradnje Muzičkog centra CG i Muzičke akademije UCG.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.