Koncerti kvarteta kontrabasa “Bassonegro” u okviru DEUS-a




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kvartet kontrabasa »BASSONEGRO« čiji je osnivač stručni saradnik na Muzičkoj akademiji, mr Veljko Belević, a ostali članovi nekadašnji studenti Muzičke akademije sa Cetinja, Slaven Turusković i Predrag Vujović, sa gošćom mladom kontabasistkinjom Aleksandrom Trifunović i uz klavirsku saradnju stručnog saradnika mr Vide Belević, je nastupio u Podgorici u Sali Moderne galerije u okviru festivala DEUS - Decembarskih dana kulture predstavljajući djela crnogorskih autora. Nepunih mjesec dana ranije, ovaj program imala je priliku da čuje i publika  u gradovima na sjeveru Crne Gore i to u Kolašinu, koncertna sala - JU škola za muzičko obrazovanjer, Beranama, sala JU Centra za kulturu i Petnjici u sali JU Centar za kulturu, a u okviru projekta PJESME I IGRE NARODA CRNE GORE U IZVOĐENJU ANSAMBLA KONTRABASA podržanog od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore.


Glavna ideja cijelog projekta je zapravo bila da se najljepše pjesme i igre svih naroda i regija u Crnoj Gori obrade na drugačiji način sa ciljem privlačenja značajnog broja novih slušalaca, pogotovo onih koji su skloniji drugim, modernijim muzičkim žanrovima kao i da se dopre do mlađe populacije, koja će po prirodi stvari u budućnosti biti nosilac očuvanja i prezentacije kulturne baštine. Pjesme i igre predstavljaju najvažnije oblike tradicionalnog izraza i kulturne baštine svakog naroda. U Crnoj Gori je prožimanje tradicionalne muzičke kulture različitih naroda jedan od najtemeljnijih obrazaca na kojima počiva crnogorski multikulturalizam. Jednako važan cilj je bio i nastanak novih muzičkih djela inspirisanih izvornim stvaralaštvom na način na koji su velike kulture davale svjetskoj muzičkoj literaturi značajna djela, od kojih neka danas predstavljaju sam vrh muzičke literature uopšte.

Na koncertima su interpretirana djela  Dimitrija Golemovića, Špira Ognjenovića i Senada Gaćevića koje su aranžmanski prilagodjene ansamblu kontrabasa, dok je na koncertu u Podgorici publika imala priliku da čuje premijerno još dvije kompozicije, Gloria al Montenegro i Marš kralja Nikole, koje je i za ovu priliku priredio kompozitor, profesor na Muzičkoj akademiji, prof. Senad Gačević.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.