Novogodišnji matine koncert studenata Muzičke akademije u Ministarstvu kulture i medija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kraj zimskog semestra i kraj 2023. godine, studenti studijskog programa Izvođačke umjetnosti na Muzičkoj akademiji obilježili su novogodišnjim matine koncertom u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture i medija na Cetinju, 20. decembra.
Studenti sa klavirskog, gudačkog i duvačkog odsjeka su se cetinjskoj publici predstavili djelima kamerne muzike koja  predstavlja simbol zajedništa, prijateljstva, dobre i lijepe komunikacije, vrijednosti koje u današnje vrijeme treba što više njegovati. Upravo vodeći se ovom idejom, zajedno sa svojim profesorkama kamerne muzike Žanom Lekić i Natašom Popović, zamislili su ovaj koncert kao novogodišnji poklon gradu Cetinju u kojem nalaze inspiraciju i stiču svoje umjetničko obrazovanje. To je ujedno bila i prilika da se iskaže zahvalnost, prije svih, Ministarstvu kulture i medija koje iz godine u godinu bezrezervno podržava festivale u organizaciji Muzičke akademije, između ostalog i ustupanjem multimedijalne sale za održavanje koncerata, što je za našu profesiju od vitalnog značaja, kao i ostalim institucijama kulture na Cetinju što sve više prepoznaju Muzičku akademiju kao temelj i nosioca muzičkog života Cetinja.

Koncert je otvorio Brass kvartet koga čine trubači Vuk Kuč, Anica Bulatović, Miloš Seković i trombonistkinja Martina Kovačević, koji su izveli dva stava iz Remzijevog kvarteta op. 20 br. 1. Nakon kvarteta publici se predstavio klavirski duo, pijanisti Sara Dimitrijević i Demir Zengin, sa kompozicijom Sonata za četiri ruke, Fransisa Pulanka, a Trio sonate G. F. Telemana i J. S. Baha izvele su flautistkinje Zorica Pavićević i Tijana Begović, violinistkinje Tea Lekić i Marija Vojinović i pijanistkinje Ivona Pajković i Taša Mandić. Trijom Hausmusik koji je Karl Bom napisao za svoje prijatelje, a u duhu igara iz vremena baroka i romantizma predstavio se trio u sastavu Emina Višnjić i Maja Mijanović, violine i Manja Radoičić, klavir, dok su Pet komada D. Šostakoviča  odsvirale violinistkinje Amila Ašimović i Ema Vuković i pijanistkinja Una Ivanković. Koncert je zatvorila muzika Klavirskog kvarteta op. 67 u a molu  Hoakima Turine, španskog kompozitora, koji su cetinjskoj publici predstavili violinistkinja Ivana Dendić, violistkinja Milena Jovićević, violončelista Branislav Proročić i pijanista Mykhailo Bukrieiev.

Na kraju koncerta prof. Nataša Popović, koja je bila i medijator ovog kratkog muzičkog putovanja, je u ime uprave Muzičke akademije, zahvalila ministarki gospođi Tamari Vujović, svim zaposlenima u Ministarstvu kulture i medija i ostalim predstavnicima institucija kulture sa Cetinja na ponovo ukazanom povjerenju i podršci koju su kroz dug aplauz dali studentima, njihovom trudu i radu.

Koncert je repriziran 21. decembra u koncertnoj Sali škole za osnovno muzičko obrazovanje u Tivtu.

Fotografije: Miloš Gardašević

https://cetinjskilist.com/odrzan-koncert-studenata-muzicke-akademije/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.