Učešće studenata Muzičke akademije na festivalu muzičkog teatra u Berlinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na dvonedeljnom kursu muzičkog teatra koji se održao na prestižnom Univerzitetu umjetnosti u Berlinu u organizaciji Klangzeitorta (Instituta za novu muziku) boravila su tri studenta sa Muzičke akademije: Emina Višnjić (violina), Branislav Proročić (violončelo), studenti sa studijskog programa Izvođačke umjetnosti i Isidora Nikolić, studentkinja sa studijskog programa Opšta muzička pedagogija. U okviru dvije sedmice intenzivnog i posvećenog rada studenti su se ostvarili u brojnim ulogama sa različitim izvođačkim zahtjevima i to u šest premijernih izvođenja, među kojima je bio i audio-vizuelni koncept Spuren Spüren - Das Blendende Fenster Mine Novčić i Nine Perović, stručne saradnice na Muzičkoj akademiji.

„Radionica muzičkog teatra u Berlinu otvorila je vrata novim vidovima umjetničkog izražavanja. Dolazeći iz dominantno klasičnog polja muzike ovo je bilo jedno novo i zaista divno iskustvo. Imali smo priliku da učestvujemo u izvođenju veoma inovativnih i različitih djela. Svako djelo je na svoj način bilo izazovno, što nam je pomoglo u učenju novih tehnika i sviranja različitih instrumenata. Sam osjećaj na sceni bio je drugačiji....ovdje je prosto vladala pozitivna energija. Otvorili su se novi načini gledanja na javno izvođenje i komunikacije sa publikom. Nova poznanstva i konekcije sa kolegama i profesorima na Univerzitetu, su takođe od velikog značaja jer utiru put za buduće saradnje kojima se itekako radujemo i nadamo. Veliku zahvalnost za mogućnost koja nam se pružila, dugujemo profesorki Nini Perović i našoj akademiji. Hvala Vam na podršci!“ – rekla je o iskustvu Emina Višnjić, studentkinja prve godine osnovnih studija.

Njen stariji kolega, Branislav Proročić, student treće godine osnovnih studija istakao je da: “ Učesće na muzičkom festivalu u okviru muzičkog projekta ‘’Muzički teatar’’ u Berlinu predstavlja jedno životno iskustvo koje, siguran sam, doprinosi ostvarenju osobe kao umjetnika. U ovom projektu su se izvodila djela kompozitora koji su aktivni u sferi muzičkog teatra, među kojima je i naša prof. dr Nina Perović. Moje kolege i ja smo imali priliku da nastupamo u više djela i to kroz višestruke, za nas potpuno nove uloge. Prihvatiti se ovih izazova bez prethodnog isukustva, predstavljalo je i veliku odgovornost, ali pozitivna energija i dobar timski rad su učinili da ove izazove uspješno i savladamo. Tokom priprema i izvođenja susretao sam se sa novim pristupom  izvođaštvu i ponašanju na sceni, gdje se pored sviranja na violončelu, koje predstavlja moje primarno zanimanje, to konkretno odnosi na istraživanje novih zvukova na svome instrumentu, kao i da na drugačiji način pristupam nekom drugom instrumentu (npr. spoj gudala i gitare ili spoj marimbe i gudala). Takođe, napomenuo bih da je bilo prisutno još mnogo drugih stvari: sviranje i izvođenje pokreta u kostimu, eksperimentisanje muzike na instrumentima i materijalima, spoj muzike i elektronike, efekat svjetla kao dodatnog sredstva u izvođaštvu, raznovrsne partiture u djelima kompozitora i dr. Realizacija ovog projekta je zahtjevala dvonedjeljni cjelodnevni angažman i saradnju sa umjetnicima iz različitih djelova svijeta od evropskih zemalja, pa do Egipta i Kine. Na neki način može se reći da smo imali vid radnog iskustva u Berlinu, jednom od svijetskih centara umjetnosti. Upoznavanje sa ljudima iz različitih kultura i razmjena ideja je svakako jedno lijepo iskustvo koje utiče na promjenu razmišljanja i dovodi do novih saznanja i stvaranju novih ideja. Vjerujem da je ovo samo početak saradnje između dvije institucije kao što su Muzička akademija Cetinje i Univerzitet umjetnosti u Berlinu, i da ću imati ponovo priliku da učestvujem i usavršavam se u budućim ovakvim projektima zajedno sa svojim kolegama sa Muzičke akademije.

Isidora Nikolić, koja je u ovom projektu svirala i električnu gitaru i mandolinu, navodi da je učešće na festivalu muzičkog teatra MehrMusi bilo jako inspirativno. „Čitanje partitura savremenih kompozitora, izvođačka sloboda, učešće u interpretaciji jedinstvenih ostvarenja kolega sa svih strana svijeta, a u srcu evropske kulture, proširilo je naše vidike i nov način rada. Za realizaciju interpretacije pojedinih dijelova kompozicija, bilo je potrebno i naše angažovanje u traženju logike stvaranja željenog zvuka, pokreta…U samom procesu uvježbavanja, mogli smo da ispoljimo vid lične kreativnosti i našeg viđenja svakog djela. Sviranje instrumenata na netipičan način, istraživanje i stvaranje zvukova od različitih materijala pružilo nam je mogućnost da spoznamo muziku na potpuno drugačiji način. Takodje, rad u grupi je bio od velikog značaja. Saradnja sa kolegama je povoljno djelovala na produkciju ideja koje su dovodile do uspješne realizacije kompozicija. Ovo iskustvo mi je ,,otvorilo” put za viđenje muzike kao umjetnosti koja nema granica i da se osjećam potpuno slobodno u njenom stvaranju“.

Ideja o učešću u ovom projektu potekla je od kompozitorke dr Nine Perović, saradnice na Muzičkoj akademiji koju je podržala Muzička akademija.

Autor fotografija: Gastao Fiandeiro

https://youtu.be/HT1uMHAhCrw?si=78miZ46-8tbqRyfV

https://rtcg.me/tv/emisije/zabavni/dnevna_soba/529987/dnevna-soba-11032024.html

https://youtu.be/m86-4Z3LkCM?si=qN0ANALsBVefERZ7

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.