Dekan Martinović: Koncertna sala upoznaje studenta sa psihologijom scene, onlajn provjera znanja je veliki izazov




Dekan Martinović: Koncertna sala upoznaje studenta sa psihologijom scene, onlajn provjera znanja je veliki izazov

Onlajn provjere znanja za studente instrumenata su veliki izazov jer moraju da snime svoje programe, bez montaže i naknadne popravke, kazao je dekan Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore profesor Bojan Martinović.

Ovu vrstu provjere znanja, dodaje on, u velikoj mjeri dozvoljavaju specifičnosti studija Muzičke akademije, ali pod uslovom da je riječ samo o predispitnoj provjeri znanja jer završni ispit nosi 50% težine rada tokom godine.

„Kada govorimo o instrumentima, iako postoji praksa polaganja onlajn prijemnih ispita i, recimo,  organizacije preliminarne runde za učešće na velikim svjetskim takmičenjima,  mišljenja sam da je jedini pravi način polaganje ispita pred komisijom na pravom iImagenstrumentu, u pravom ambijentu i akustici. Ispiti moraju biti javni i simulirati koncertnu atmosferu, ali i uzbuđenje koje nosi javni nastup. Ne smije se zanemariti ni taj aspekt. Na taj način, studenti se upoznaju i sa psihologijom scene, spremajući se  i da jednog dana odgovore izazovima koji slijede kad postanu profesionalci“, navodi dekan Martinović.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija je do sada preduzela sve nephodne aktivnosti za predispitne provjere znanja u skladu sa odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, izuzev za par predmeta koji pretpostavljaju rad sa grupom.

“Koristeći digitalne tehnologije, platfomu Zoom, Skype, Google duo, uspjeli smo da održimo kontinuitet u predavanjima, privikavajući se vrlo brzo na novonastalu situaciju. I profesori i studenti. Na isti način organizujemo i provjere znanja za studente na oba studijska programa Sa teorijskim predmetima takođe nismo imali problema. Tu su bili testovi, eseji, seminarski radovi”, navodi dekan Martinović.

On je kazao da su pojedini profesori bili u prilici da i ranije drže onlajn časove na raznim majstorskim radionicama i sličnim prilikama, te da je zadovoljan kako su se kolege studenti i profesori snašli i organizovali tokom  trajanja mjera protiv širenja virusa COVID19. „I studenti i profesori su pokazali ogromnu kreativnost i fleksibilnost i izvukli najbolje iz situacije koja nas je sačekala“, smatra dekan Martinović. 

U skladu sa pravilima Muzičke akademije, svaki student je, dodaje on, dužan da položi i kolokvijum prije ispita, na koJEm najčešće predstavi dio svog resitala sa završnog ispita.

„U razgovoru sa kolegama shvatio sam da je većina studenata pozitivno odgovorila na datu situaciju, te da da će na završnom ispitu koji će se organizovati kad se steknu uslovi, prikazati svoje programe u cjelosti“, zaključio je dekan Martinović.

Nastava instrumenata je počivala na interakciji, a dobar odziv studenata svakom predavanju omogućio im je i neophodne predispitne bodove.

„Ipak, na kraju, ovaj vid izvođenja nastave ne može zamijeniti tradicionalni i nije konkurentan onom koji prati živu riječ i fizički kontakt“, smatra dekan Martinović.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/martinovic-koncertna-sala-upoznaje-studenta-sa-psihologijom-scene-onlajn-provjera-znanja-je-veliki-izazov

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.