Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG:  Praktična nastava skijanja na Bjelasici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto

Praktična nastava studenata studijskog programa Fizička kultura i zdravi stilovi života iz predmeta Skijanje i Zimski sportovi ove godine  realizuje se na  Bjelasici, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Prodekan za nastavu ovog fakulteta doc. dr Danilo Bojanić kazao je da su do sada studenti druge i treće godine ovog studijskog programa imali mogućnost da uče i usavršavaju skijašku tehniku na najpopularnijim  ski centrima u Evropi i okruženju.

„Nakon Dolomita u Italiji, Banskog u Bugarskoj, Kopaonika i Jahorine, nastava je ove godine, zbog složene epidemiološke situacije, organizovana na Bjelasici, u ski centru Kolašin 1450 i ski centru Kolašin 1600, gdje smo takođe imali odlične uslove za rad“, kazao je prodekan Bojanić.

Nakon petodnevnog kursa prve grupe studenata svi su, kako navodi Bojanić, jednoglasno iskazali zadovoljstvo kada je riječ o kvalitetu nastave, bezbjednosti, načinu organizacije i uslovima rada na skijalištu. Nakon kursa studenti su polagali skijaške elemente predviđene nastavnom planom i programom.

„Skijanje predstavlja jednu od najatraktivnijih rekreativnih aktivnosti koja uspostavlja balans fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja. Veliki broj studenata se upravo na praktičnoj nastavi skijanja po prvi put susrijeće sa skijaškom tehnikom i specifičnim uslovima koji ovaj sport čine interesantnim, funkcionalnim i zabavnim. Nastavnici koji su zaduženi za obuku trudili su se da na najefikasniji i najracionalniji način, nezaobilaznim metodama, predstave modele i strukture pojedinih skijaških elemenata“, objašnjava prodekan Bojanić.

Sa praktičnom obukom skijanja, studenti stiču znanja koja su neophodna za praktični rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, školama sporta, školama skijanja koje su danas popularne kod mlađih generacija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.