Mašanović: FSFV jedan od vodećih na UCG po broju objavljenih naučnih radova, ali i u uređivačkim aktivnostima u vodećim naučnim časopisima




Mašanović: FSFV jedan od vodećih na UCG po broju objavljenih naučnih radova, ali i u uređivačkim aktivnostima u vodećim naučnim časopisima

„Univerzitet Crne Gore, iako sa malim brojem osoblja u akademskom zvanju, u prethodne tri godine nadogradio je svoju međunarodnu prepoznatljivost u globalnoj naučnoj zajednici sa oko 1.140 objavljenih naučnih radova u časopisima svjetskog uticaja, sa prestižnih međunarodnih lista SCI, SCIE, SSCI, A/HCI“ – navodi se u tekstu koji je objavljen na sajtu UCG.

 https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/162031-za-tri-godine-oko-1-140-istrazivanja-ucg-na-prestiznim-medunarodnim-listama-pmf-prvi-po-broju-radova

– U  istom tekstu, navodi se da se ističe broj radova sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa 143 objavljena naučna članka u prethodne tri godine, što predstavlja izuzetan uspjeh za univerzitetsku jedinicu koja broji svega četrnaest nastavnika u akademskom zvanju – naglašava doc. dr Bojan Mašanović, prodekan za nauku na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG.

Pored objavljenih naučnih članaka, vrijedno je dodati da su zaposleni na FSFV veoma aktivni i u uređivačkim aktivnostima u časopisima koji su indeksirani u „Web of Science“ bazi podataka.

– Naime, prof. dr Duško Bjelica je glavni urednik u časopisu „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ koji je indeksiran u „Web of Science“ od 2015. godine a predstavlja i univerzitetsku kontinuiranu publikaciju, dok je Dekan fakulteta, prof. dr Rašid Hadžić član uređivačkog odbora u časopisu „Frontiers in Nutrition“. Prodekan za nastavu, doc. dr Jovica Petković i dr Boris Banjević su članovi uređivačkog odbora u časopisima „Frontiers in Public Health“ i „Frontiers in Pediatrics“. Svi ispred navedeni časopisi su visoko rangirani u „Web of Science“ bazi podataka. Sa druge strane, Prodekan za nauku, doc. dr Bojan Mašanović i prof. dr Stevo Popović su, odnedavno članovi uređivačkog odbora u časopisima „PLOS One“ i „BMC Public Health“, a doc. dr Jovan Gardašević član je uređivačkog odbora u časopisu „BMC Sports Science, Medicine And Rehabilitation“. Ovo su časopisi koje Naučni odbor UCG prepoznaje kao časopise koje izdaju kvalitetne uređivačke kuće, tako da Fakultet za sport i fizičko vaspitanje pažljivo i ozbiljno slijedi strategijske smjernice koje dobijaju od rukovodstva Univerziteta Crne Gore – dodao je prodekan Mašanović.

Najveći uspjeh koji je postignut u oblasti uredništva je nedavno imenovanje prof. dr Steva Popovića na poziciju zamjenika urednika u prvo-rangiranom časopisu u „Web of Science“ bazi podataka u kategoriji sportskih nauka - „British Journal of Sports Medicine“.

https://bjsm.bmj.com/pages/editorial-board

– Navedeno imenovanje predstavlja veliko priznanje za našeg kolegu, ali i za našu instituciju i našu zemlju – zaključio je prodekan Mašanović, i dodaje – da je fudbalskim žargonom objašnjeno ovaj uspjeh ravan pozivu nekog od aktuelnih fudbalera FK Budućnosti ili FK Sutjeske da zaigra u prvom sastavu i pojača ekipu FC Manchester City-ja, ovogodišnjeg prvaka UEFA lige šampiona.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.