Održan Info dan u okviru Programa evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore i COST asocijacija su organizovali Info dan posvećen Programu evropske saradnje u nauci i tehnologiji (European Cooperation of Science and Technology - COST) , 9. aprila 2024. godine u hotelu Hilton u Podgorici, sa ciljem promocije dijela aktivnosti ovog veoma značajnog programa za koji su crnogorski istraživači iskazali veliko interesovanje.  

– „Evropski program saradnje u nauci i tehnologiji predstavlja važan most koji povezuje našu zemlju sa evropskim istraživačkim zajednicama i omogućava nam da zajedno gradimo budućnost zasnovanu na inovacijama, znanju i tehnološkom napretku“ – poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović na otvaranju današnjeg događaja posvjećenog COST programu, na kojem je prisustvovalo gotovo 100 istraživača.

– “Timski rad, ko-kreacija i saradnja vode do toga da nauka nije toliko u vezi sa tehnologijom koliko je u vezi sa ljudima i njihovom povezivanju. Ljude stavljamo u centar, stvarajući veze za ono što pokušavamo da postignemo kako kroz Program, tako i danas ovdje na ovom izvrsnom događaju” – poručio je dr Ronald de Bruin, direktor COST Asocijacije. Dr De Bruin je nakon uvodnog obraćanja imao informativnu prezentaciju o samom Programu, a njegova koleginica dr Radenka Krsmanović Whiffen je uputila prisutne u sve detalje koji se tiču podnošenja aplikacije za učešće u COST-u, finansiranja istraživanja i umrežavanja koje omogućava ovaj Program.

U drugom dijelu događaja, učesnici su imali priliku da čuju iskustva istraživača iz Crne Gore, prof. dr Nataše Krivokapić i prof. dr Vladimira Jaćimovića, kao i prof. dr Steva Popovića, profesora sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, ali i benefite koje su ostvarili učestvujući u COST programu.

Na kraju, nacionalna koordinatorka za COST, Martina Lukić upoznala je prisutne sa učešćem crnogorskih istraživača i ekspertskih timova u ovom važnom programu koji poseban akcenat stavlja na aktivnosti koje uključuju istraživače iz manje istraživačko-intenzivnih COST zemalja kako bi se povećalo njihovo učešće.

Povezana vijest: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/176999-info-dan-programa-evropske-saradnje-u-nauci-i-tehnologiji-span-class-cyrlatignore-cost-span-9-aprila-u-podgorici

Više informacija u video prilozima:

https://youtube.com/shorts/zvbz2gztYzg?si=jxZ5xiR7a-qEOvX2



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.