Studentska organizacija PFK-a podsjetila na dva važna datuma - Svjetski dan voda i Svjetski dan meteorologije




Studentska organizacija PFK-a podsjetila na dva važna datuma - Svjetski dan voda i Svjetski dan meteorologije

Studentska organizacija Pomorskog fakulteta Kotor podsjetila je na dva važna datuma - Svjetski dan voda, 22. mart i Svjetski dan meteorologije, 23. mart, kao dva veoma važna faktora u svijetu pomorstva. 

Image

Svjetski dan voda obilježava se širom svijeta 22. marta u cilju skretanja pažnje na izuzetnu važnost vode i vodnih resursa. Voda je vrlo važan resurs neophodan za život na Zemlji, ali, nažalost, u mnogim zemljama svijeta pitka voda nije svima dostupna. Inicijativa za obilježavanje Svetskog dana vode potekla je sa Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992. godine u Rio de Žaneiru. Generalna Skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je odredila 22.mart svake godine za Svjetski dan vode. Tema Svjetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode.

Image

Svjetski meteorološki dan obilježava se, u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija, koja okuplja 185 članica. Sve veća osjetljivost na klimatske promjene, uslovila je potrebu unapređenja nacionalnih hidrometeoroloških službi, kako bi se obezbijedilo uspješnije praćenje i prognoziranje klime. U međunarodne programe praćenja prisustva zagađujućih materija u vazduhu, kao što su ozon u prizemnom sloju, smog, čestice, sumpor dioksid i ugljen monoksid, od kojih je većina direktna posljedica sagorijevanja fosilnih goriva u industriji, gradovima i vozilima, aktivno su se uključile svjetska meteorološka organizacija i nacionalne službe zemalja članica.

Svojim djelima pokažimo da cijenimo vodu i životnu sredinu!

U prilogu se nalaze zvanična dokumenta Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.