Dnevnik pomorca: Prvi dani studenta Teodora Šorovića na brodu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Krajem decembra 2020. godine Teodor Šorović, student magistarskih studija Pomorskog fakulteta Kotor UCG, ukrcao se kao kadet palube na brod kompanije Bernhard Schulte Shipmanagement. 

Život na brodu je zaista specifičan. Svaki dan nosi neku novu priču i iskustvo. Nakon više od četiri mjeseca života i rada na brodu Teodor ima samo pozitivne impresije. Posada broda dolazi iz različitih djelova svijeta: Ukrajine, Litvanije, Rusije, Indije i naravno Crne Gore. “To je jedna veoma dobra ekipa sa kojom se tokom slobodnog vremena družim”, ističe Teodor. A slobodno vrijeme se ispuni na razne načine - od igranja šaha, košarke, teretane...

Teodor Šorović je kao jedan od najboljih studenata završio osnovne studije - Pomorske nauke, sa prosječnom ocjenom 9.64 (“A”), a nakon specijalističkih studija, koje je završio sa prosječnom ocjenom 9.40 (“B”), u oktobru 2020. godine, upisao je magistarske studije Pomorske nauke.

Kao student druge godine, Teodor je na Fakultetu slušao preImagedavanjeImage predstavnika kompanije Bernhard Schulte Shipmanagement. Tada je prvi put čuo za njemačku kompaniju koja u svom menadžmentu broji preko 500 brodova. Sebi je  postavio jasan cilj da će nakon završetka osnovnih i specijalističkih studija potražiti svoj prvi ukrcaj baš na ovoj kompaniji.

Krajem decembra 2020. godine se ukrcao kao kadet palube na brod ove kompanije Very Large Gas Carrier LPG koji prevozi teret u potpuno rashladjenom stanju.

Teodor ističe da mu je znanje koje je stekao na Pomorskom fakultetu Kotor puno pomoglo da brže i lakše shvati funkcionisanje cijelog sistema, posebno što je tema njegovog specijalističkog rada bila vezana za LPG brodove.

Radni dan kadeta palube je veoma ispunjen. Počinje veoma rano i od 6:00 do 8:00 Teodor radi na mostu sa prvim oficirom palube. Vrijeme provedeno na mostu odnosi se na samu navigaciju broda, upravljanje i kontrolu opreme i sistema koji obezbjedjuju sigurnost u plovdbi ( ECDIS, RADAR/ARPA, GPS, AIS, GMDSS oprema, itd.) Od 8.30 do 11:00 je vrijeme koje je obično predviđeno za učenje - izradu projekata i zadataka koje treba mjesečno slati kompaniji. Od 13h do 15h je vrijeme koje Teodor provodi sa trećim oficirom palube, a koje se odnosi na nedjeljnu/mjesečnu inspekciju opreme za spašavanje i protivpožarne opreme. Od 16h do 20h je ponovo na mostu, sa prvim oficirom palube, nakon čega mu ostaje dovoljno slobodnog vremena za odmor.Image

 

Image”Trudim se da naučim što više i svoje obaveze završavam posvećeno i na vrijeme. Naravno, postoje i oni dani kada sam fizički premoren od posla, a javlja se i nostalgija  zbog udaljenosti od kuće. Međutim, imam jasan cilj kojem težim i posao kojem pristupam sa velikim interesovanjem i pozitivnom energijom” – ističe Teodor i dodaje da je to veoma važno kada odlučite da se bavite ovom profesijom.

 

 

 

 

Emisija za pomorce RCG, 16.04.2021: Gostovanje Teodora Šorovića   



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.