Pomorski fakultet Kotor

Održano gostujuće predavanje komandanta Obalne straže SAD-a u penziji Roberta Ackera
Gostujuće predavanje gospodina Roberta E. Ackera održano je u četvrtak, 5. maja 2022. godine, u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore. Gospodin Acker je komandant Obalne Straže SAD-a u penziji i vlasnik kompanije Ackcellent Consulting LCC. Diplomirao je na Univerzitetu Johns Hopkins, a tokom svoje bogate karijere i usavršavanja stekao je i brojne druge diplome i sertifikate koji prate njegovu reputaciju eksperta iz oblasti pomorske sigurnosti i zdravstvene zaštite.

U ime Pomorskog fakulteta Kotor, prisutne su pozdravili dekan, prof. dr Špiro Ivošević i prodekanica za nastavu prof. dr Milena Dževerdanović Pejović. U ime Unije pomoraca Crne Gore, prisutne je pozdravio kapetan Goran Jablan, koji je ujedno i domaćin gospodina Ackera u Crnoj Gori i zahvaljujući čijem ličnom poznanstvu i dugogodišnjoj saradnji sa gospodinom Ackerom, ali i sa Pomorskim fakultetom Kotor je predavanje i organizovano. Moderator je bila dr Zorica Đurović, saradnik u nastavi za engleski jezik i koordinator za odnose s javnošću.

Prezentacija gospodina Ackera bila je posvećena mogućim putevima uspjeha u pomorskoj industriji. Kroz lična iskustva brojnih stručnjaka iz oblasti plave ekonomije i industrije, predstavljen je cijeli spektar mogućnosti zaposlenja i karijernih puteva, koji se najvećim dijelom oslanjaju na karijeru pomoraca, ali koji je prevazilaze i nadograđuju drugačijim i specijalizovanim usmjerenjima u okviru globalne pomorske industrije. Nakon prezentacije, bilo je govora o mogućnostima dalje saradnje i zajedničkih projekata, kao i povezivanja sa srodnim institucijama u SAD-u.

Osim studenata sa različitih studijskih programa, predavanju su prisustvovali i profesori i saradnici Fakulteta, predstavnici Unije pomoraca Crne Gore i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. Gostovanja iskusnih eksperata poput gospodina Ackera jedan su od vidova povezivanja studenata sa stručnjacima iz prakse, ali i sa uspješnim alumnistima Fakulteta i predstavnicima pomorskih udruženja poput kapetana Jablana.

Broj posjeta : 206

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.