Predstavnici kompanije Adriatic 42 u posjeti Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor je u srijedu, 29. juna 2022. godine, imao zadovoljstvo da ugosti predstavnike kompanije Adriatic 42. Kompanija predstavlja konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World iz Dubaija, a koji ima za cilj da renovira i transformiše nekadašnje brodogradilište u Bijeloj u najsavremeniji objekat za remont i održavanje superjahti.

Novo brodogradilište za remont superjahti nalazi se u Bokokotorskom zalivu Crne Gore, na lokaciji nekadašnjeg brodogradilišta Bijela, u jednoj od najsigurnijih prirodnih luka na svijetu. Brodogradilište prolazi kroz sveobuhvatan redizajn koji će ga transformisati u vrhunski objekat za remont i održavanje superjahti, čineći ga mjestom gdje će tim iskusnih i obrazovanih stručnjaka za jahte pružati usluge po najvišim standardima kvaliteta.

U ime domaćina, dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević prezentovao je gostima osnovne informacije o Fakultetu, naročito u pogledu povezivanja studenata i obrazovnog sistema sa privredom, internacionalizacijom i međunarodnom saradnjom, projektima, kao i želju i ideje u vezi sa mogućnostima buduće saradnje.

Izvršni direktor kompanije Adriatic 42, gospodin Pol Džon Grej predstavio je svoje iskustvo u avio i pomorskoj industriji, te aktuelne i planirane aktivnosti u vezi sa formiranjem neophodne infrastrukture. Takođe,  istakao je želju i namjeru menadžmenta da se u što većoj mjeri fokusira na lokalne stručnjake i prateću radnu snagu, uz povezivanje sa ekspertima iz renomiranih firmi i institucija iz inostranstva. S obzirom na dugoročne planove kompanije, kao i Fakulteta, otvoren je veliki broj pitanja u vezi sa mogućnostima budućih modula obrazovanja i obuka kvalitetnog kadra za poslove savremenog remontovanja i održavanja plovila.

Takođe, obije strane su se saglasile u vezi sa mogućnostima promovisanja kompanije kroz gostujuća predavanja, događaje koje organizuje Fakultet i posjeta brodogradilištu. Dogovorena je i uzvratna posjeta predstavnika Fakulteta, uz iskazanu spremnost za potpisivanje Memoranduma o saradnji, koji bi se naknadno mogao i proširivati u smislu novih oblika saradnje.

Gosti su imali priliku da se upoznaju i sa tehničkim resursima Fakulteta, naročito sa simulatorima, laboratorijama i drugom obezbijeđenom i planiranom opremom koja bi mogla da bude osnov za pojedine oblasti saradnje i buduće zajedničke projekte.  

Sastanku su još prisustvovali i gospodin Milan Bošković, zadužen za odnose kompanije Adriatic 42 sa klijentima, i dr Zorica Đurović ispred Pomorskog fakulteta Kotor.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.