Počela prva akreditovana ljetnja škola: Interesantna saznanja, praktična iskustva i lijepo druženje na engleskom jeziku

20.07.2022


Prva akreditovana ljetnja škola (cjeloživotno učenje) na engleskom jeziku u Crnoj Gori pod nazivom "Održivi razvoj jahting i kruzing industrija" otpočela je sa realizacijom u ponedeljak, 18. jula 2022. godine na Univerzitetu Crne Gore - Pomorskom fakultetu Kotor.

Ova šestodnevna interdisciplinarna i internacionalna ljetnja škola, koja nudi 2 ECTS kredita, je nastala kao rezultat ERASMUS+ projekta „Podsticanje internacionalizacije na crnogorskim institucijama visokog obrazovanja kroz efikasno strateško planiranje (IESP)“.

Prva generacija polaznika ima ukupno 20 studenata i zaposlenih u sektoru pomorstva i turizma iz Crne Gore, Albanije, Slovenije i Poljske. Neki od motiva za prijavu za ljetnju školu bili su unapređenje ličnih znanja i vještina u oblasti upravljanja i održivog razvoja jahting i kruzing industrije, ali i povezivanje sa kolegama iz susjednih i EU zemalja, dijeljenje znanja i iskustava, upoznavanje novih ljudi i uživanje u čarima Crne Gore i Boke Kotorske.

Ljetnju školu je zvanično otvorio rukovodilac IESP projekta i same škole prof. dr Danilo Nikolić koji je kandidatima predstavio detaljan plan i očekivane aktivnosti tokom 6-dnevnog programa. Budući da je za potrebe ljetnje škole kreiran kurs na platformi za učenje na daljinu (DL – Distance Learning) sistem inženjer na Pomorskom fakultetu, Ana Babović predstavila je kandidatima princip korišćenja platforme i komunikacije sa korisnicima i angažovanim predavačima.

Prvog dana ljetnje škole kandidatima su se predstavili i predavači sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, dekanica prof. dr Đurđica Perović i doc. dr Ilija Moric. Prva tematska oblast odnosila se na savremeni obalni turizam, potencijale za razvoj turističkih ponuda u pomorskim lukama, te savremene izazove sa kojima se susreće globalna turistička zajednica kada je riječ o primjeni koncepta održivog razvoja.

Priča o održivom razvoju kruzing destinacija ne bi bila potpuna bez prezentacije praktičnog primjera upravljanja kruzing lukom od međunarodnog značaja poput Luke Kotor. Dr Tena Božović, iz Luke Kotor, predstavila je ukratko poziciju Luke Kotor i značaj koji Luka ima u razvoju kruzing turizma na lokalnom, ali i nacionalnom nivou.

Nakon predavanja na Fakultetu, polaznici ljetnje škole imali su priliku da u pratnji predavača obiđu Stari grad Kotor i prisustvuju prezentaciji ključnih aspekata agencijskog poslovanja u sektoru turizma.

Već na kraju prvog dana moglo se zaključiti da su kandidati bili zadovoljni programom i uživali u zajedničkom druženju i obilasku kulturnih i istorijskih znamenitosti u Starom gradu.

Broj posjeta : 282

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.