Prezentacija značajnih parametara navigacije, suštine planiranja i nadzora pomorskog prevoza putnika kruzer brodovima i mega jahtama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom četvrtog dana realizacije programa ljetnje škole na engleskom jeziku pod nazivom “Održivi razvoj jahting i kruzing industrija” kandidati su imali priliku slušati prezentaciju kapetana, mr Igora Petrovića, saradnika u nastavi na Pomorskom fakultetu Kotor o važnosti parametara navigacije, primjene integrisanih sistema za planiranje i plovidbu, manevrisanje i komunikaciju na komandom mostu jednog prekookeanskog broda. Nakon teorijskih predavanja kandidati su imali praktične vježbe na nautičkom simulatoru uz korišćenje sistema elektronskih karata - ECDIS i radarskog sistema na primjeru isplovljenja kruzer broda iz Kotorskog zaliva.

Vrlo važan aspekat pomorske plovidbe predstavljaju sigurnost i bezbjednost realizacije pomorskog prevoza, posebno kada je riječ o prevozu putnika morem. Kandidati su imali prilike da od kapetana Petrovića čuju nešto više informacija o savremenim pravnim okvirima – konvencijama i kodeksima, sistemu nadzora, rizicima u pomorstvu, sistemu upravljanja rizicima, kao i mnoge primjere prijetnje po bezbijednost i sigurnost plovidbe iz stvarnog života, iz iskustva predavača i njegovih kolega pomoraca.

Na samom kraju dana kandidatima se predstavio dr Zoran Kovačević, spoljni saradnik na Pomorskom fakultetu Kotor, sa prezentacijom na temu “Infrastruktura i usluge u lukama i marinama – tipovi brodova i značajne strukturne karakteristike za pristup lukama i marinama, logistička podrška prilikom dolaska i odlaska kruzer brodova i jahti”. Tom prilikom su kandidati upoznati sa istorijskim razvojem brodarstva, razlikama u strukturi i dizajnu brodova nekada i sada, vrsti materijala koji se koriste u brodogradnji, stabilitetu. Kada je riječ o infrastrukturi i vrstama usluga dostupnih korisnicima u svjetskim lukama i marinama predstavljenja je generalna klasifikacija sa detaljnim odlikama i demonstriranjem na slučaju luka Kotor i Bar, te marina Portonovi, Porto Montenegro, Luštica Bay i sl.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.