Prezentacije uticaja kruzing i nautičkog turizma na morsku sredinu i priobalna područja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Sa ciljem zaokruživanja priče oko održivog razvoja kruzing i jahting industrija petog dana programa ljetnje škole kandidatima su prezentovani mnogobrojni uticaji pomenuta dva sektora pomorske privrede na more i priobalna područja.

Prezentaciju na temu “Zagađenja od pomorskog transporta” održao je prof. dr Danilo Nikolić, redovni profesor Pomorskog fakulteta Kotor i rukovodilac ERASMUS+ projekta IESP. Tokom svog predavanja prof. Nikolić je upoznao kandidate sa osnovnim terminima, definicijama, izvorima zagađenja i vrstama zagađivača, tehnologijama i smjernicama za minimiziranje negativnih uticaja na kvalitet života u moru i priobalnim vodama pod uticajem povećanih pomorskih operacija.    

Kandidati su od profesora Nikolića saznali i nešto više detalja o praktičnim primjerima istraživanja nivoa uticaja i opreme koja se koristi u laboratorijama Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo na Pomorskom fakultetu, kao i konkretnim rezultatima prethodnih istraživanja publikovanim u priznatim naučnim časopisima i publikacijama.

Tokom obilaska Centra mr Radmila Gagić, saradnik u nastavi na fakultetu predstavila je kandidatima opremu za procjenu kvaliteta vazduha i tekući istraživački eksperiment mjerenja nivoa suspendovanih čestica u ambijentalnom vazduhu Kotorskog zaliva kao dio budućeg projekta Centra pod nazivom “Pametna luka” (Smart Port).

Drugi dio predavanja održan je u Institutu za biologiju mora. Direktor instituta, dr Aleksandar Joksimović pozdravio je kandidate i prezentovao im je osnov biologije mora i istraživačke projekte uticaja antropogenih aktivnosti na ekosisteme u moru. Kada je riječ o aktivnostima monitoringa kvaliteta morske vode u akvatorijumu luke i uticaja balastnih voda na biodiverzitet mora detaljnu prezentaciju dugogodišnjih istraživačkih akivnosti i rezultata održala je dr Dragana Drakulović, viši naučni saradnik u Institutu. U okviru posljednje prezentacije dr Slavica Petović, naučni savjetnik u Institutu, upoznala je kandidate sa još jednim ekološkim fenomenom koji potiče od pomorskih operacija u lučkim vodama a nanosi štetu autohtonim predstavnicima morskog ekosistema -  invazivnim obraštajnim vrstama.     

Za sam kraj programa kandidati su u pratnji predavača iz Instituta obišli Laboratoriju za hemiju mora i okeanografiju, Laboratoriju za plankton i kvalitet morske vode, Laboratoriju za bentos i zaštitu mora, kao i Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana - Akvarijum Boka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.