Uspješno završena prva akreditovana ljetnja škola na engleskom jeziku u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Internacionalna i interdisciplinarna ljetnja škola pod nazivom "Održivi razvoj jahting i kruzing industrija" završena je u subotu, 23.07.2022. godine. Prva generacija polaznika, 20 studenata i zaposlenih u sektoru plave ekonomije/pomorskog turizma iz Crne Gore, Albanije, Slovenije i Poljske, je uspješno savladalo šestodnevni intezivni program prve akreditovane ljetnje škole (cjeloživotnog učenja) na engleskom jeziku u Crnoj Gori.

Polaznicima su se kroz multidiciplinarni pristup, teorijska predavanja i praktične aktivnosti, predstavili profesori i saradnici sa Univerziteta Crne Gore i Univerziteta iz Ljubljane:

  • Pomorski fakultet Kotor (Uticaj strateškog planiranja i marketinga na poslovni uspjeh i konkurentsko pozicioniranje savremene kruzing i jahting luke; Izvori i vrste zagađenja uzrokovani pomorskim transportom, Smjernice i tehnologije za minimiziranje negativnih uticaja povećanih pomorskih operacija; Predavanja pomorskih kapetana o važnosti primjene integrisanih sistema za planiranje i plovidbu, savremenim konvencijama i kodeksima, značaju sistema za upravljanje rizicima; Praktične vježbe na nautičkom simulatoru i radarskom sistemu na primjeru upravljanja kruzerom kroz Bokokotorski zaliv; Predstavljanje aplikacije SMART BAY/Pametni Zaliv u skopu posjete Laboratoriji za monitoring kvaliteta vazduha…),
  • Fakultet za turizam i hotelijerstvo (Savremeni obalni turizam; Potencijali za razvoj turističkih ponuda u pomorskim lukama i primjena koncepta održivog razvoja),
  • Institut za biologiju mora (Prezentacija istraživačkih aktivnosti uticaja antropogenih aktivnosti na morske ekosisteme, monitoringa kvaliteta morske vode, uticaja balastanih voda na biodiverzitet i ostalih ekoloških fenomena uzrokovanih pomorskim operacijama u lučkim vodama; Obilazak Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana - Akvarijum Boka; Obilazak Laboratorija za hemiju mora i okenografiju, za plankton i kvalitet morske vode, za bentos i zaštitu mora),
  • Fakuteta za pomorstvo i promet iz Portoroža (praktični primjeri, iskustva i izazovi u oblasti pomorskog transporta)

Kvalitetu programa škole, kroz primjere profesonalne prakse i stručne elaboracije, značajno su doprinjeli i suorgainzatori ljetnje škole sa raznovrsnim aktivnostima: 

  • Luka Kotor: Studijska posjeta kruzing luci od najvećeg međunarodnog značaja za Crnu Goru; Predavanja o upravljanju kruzing lukama i održivom razvoju kruzing turizma; Obilazak putničkog terminala; Prezentacija infrastrukture, resursa, kao i uslova sigurnosti i zaštite mora i priobalja kojih se moraju pridržavati pomorske kruzing kompanije i vlasnici megajahti)
  • Marina PortoNovi (Studijska posjeta luksuznom rizortu i marini; Upoznavanje sa međunarodnim standardima nautičkog turizma, organizacionim sektorima i kapacitetima marine, izazovima savremenog i održivog upravljanja marinama; Predstavljanje sistema za komunikaciju, nadzor i kontrolu, sigurnost i bezbjednost plovila i imovine u marini).

 

Polaznicima su  uručeni sertifikati (2 ECTS), od strane dekana Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špira Ivošević i rukovodioca ljetnje škole prof. dr Danila Nikolić. Dekan Ivošević je čestitao polaznicima na uspjehu i upoznao ih sa glavnim aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor. Rukovodilac ljetnje škole, Prof. dr Danilo Nikolić se zahvalio polaznicima na prepoznatom značaju ljetnje škole, na aktivnoj participaciji i čestitao im na ostvarenom uspjehu na završnom ispitu. Takođe se zahvalio predavačima i koorganizatorima, koji su u vrijeme ljetnjih odmora i u jeku turističke sezone, uložili vrijeme, znanje i stručnost i značajno doprinjeli kvalitetnim programskim sadržajima. Prof. Nikolić se posebno zahvalio svojim saradnicama na izuzetnoj organizaciji i cjelokupnoj podršci uspješnoj realizaciji prve akreditovane internacionalne ljetnje škole u Crnoj Gori. Pozvao je sve učesnike da postanu njeni aktivni promoteri u svojim zemljama, na fakultetima i poslovnom okruženju, i da nastave sa uspješnom i perspektivnom saradnjom i narednih godina.

Da podsjetimo, Ljetnja škola "Održivi razvoj jahting i kruzing industrija" je organizovana kao rezultat ERASMUS+ projekta „Podsticanje internacionalizacije na crnogorskim institucijama visokog obrazovanja kroz efikasno strateško planiranje (IESP)“, sa uspješno ostvarenim ciljevima: 

  • Povećanje međunarodne vidljivosti i jačanje internacionalne konkurentnosti Pomorskog fakulteta Kotor, kroz organizaciju prvog akreditovanog programa cjeloživotnog učenja na engleskom jeziku
  • Unapređenje znanja, vještina i potencijala ljudskih resursa u kompanijama čija je osnovna privredna djelatnost plava ekonomija, a strateški fokus na održivom razvoju.  

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.