Prvi doktor nauka po Bolonjskom procesu na Pomorskom fakultetu Kotor sa iskustvom Upravitelja mašine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor održana javna odbrana doktorske disertacije pod nazivom „Metodologija smanjenja katalitičkih ostataka na trajnost sporohodnih brodskih motora“. Disertaciju je branio dr Miroslav Vukičević, dugogodišnji saradnik na Pomorskom fakultetu Kotor sa bogatim pomorskim iskustvom, uključujući i najviše pomorsko zvanje upravitelja mašine.

Disertacija je odbranjena pred Komisijom koju su činili predsjednik Komisije, dr Žarko Koboević, vanredni profesor Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr Nikola Račić, redovni profesor Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, ujedno i mentor, i dr Lazo Vujović, redovni profesor Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, u penziji. Odbrani su prisustvovale i brojne kolege s Pomorskog fakuleta Kotor, ali i pomorci, predstavnici pomorskih organizacija i agencija, studenti i drugi zainteresovani.

U uvodnom dijelu, predsjednik Komisije za ocjenu doktorske teze, prof. Kobović, predstavio je biografiju kandidata i dao kratak pregled doktorske teze, a zatim je doktorand Vukičević za sve prisutne održao prezentaciju svoje disertacije. U sadržajnoj i preglednoj prezentaciji predstavljeno je opširno istraživanje uticaja katalitičkih nečistoća iz brodskih goriva na klipne komponente, kao i rezultati ispitivanja preko 100,000 uzoraka goriva iz velikog broja svjetskih luka i sa raznih brodova sa dvotaktnim sporohodnim motorima. Na osnovu dobijenih rezultata koji ukazuju na procenat prisustva katalitičkih nečistoća uveliko iznad prihvatljivog, predstavljen je model kojim se za različite ispitivane scenarije potrošnje goriva postiže značajno umanjenje njihovog prisustva u gorivu, a time i efikasniji i pouzdaniji rad samih prečistača goriva. Obavljene simulacije modela ukazuju da bi njegova primjena obezbijedila čistije i bezbjednije gorivo na ulasku u glavni motor, veću trajnost komponenti, olakšan rad za oficire mašine, ali i pouzdaniji rad ukupnog brodskog pogonskog sistema i uštedu za samu brodarsku kompaniju.

O pogodnosti predloženog modela i opravdanosti primijenjenih metodoloških postupaka i softverskih rješenja bilo je dalje riječi kroz konkretna pitanja koja su postavljali članovi Komisije. S obzirom na to da su u pitanju stručnjaci iz prakse sa najvišim brodomašinskim zvanjima, izrazili su posebno zadovoljstvo zbog predloženog modela koji obezbjeđuje praktične benefite i relativno jednostavnu primjenu na brodovima današnjice, ali i budućim i više automatizovanim brodskim sistemima.

Pored zahvalnosti svima koji su doprijenili u izradi ove kompleksne i zahtjevne disertacije, čestitke su upućene i Pomorskom fakultetu Kotor koji danas u svoje redove dobija još jednog doktora nauka iz oblasti pomorskih nauka koji istovremeno posjeduje i bogato praktično iskustvo rada i napredovanja do najviših pomorskih zvanja na renomiranim svjetskim kompanijama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.