Prvi doktor nauka po Bolonjskom procesu na Pomorskom fakultetu Kotor UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore odbranjena je još jedna doktorska disertacija iz oblasti Pomorskih nauka. Ovoga puta, u pitanju je stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u pomorskoj privredi, dr Nexhat Kapidani, koji je u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Analiza isplativosti i model primjene jedinstvenog nacionalnog pomorskog prozora u malim obalnim zemljama".

U prisustvu brojne publike, disertacija je odbranjena pred Komisijom za ocjenu teze koju su činili: dr Tatijana Dlabač, van.prof. Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore u svojstvu predsjednice Komisije, dr Enis Kočan, van. prof. Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (ujedno i mentor), dr Edvard Tijan, van. prof. Pomorskog fakulteta  Sveučilišta u Rijeci (komentor), dr Saša Aksentijević, van. prof. Pomorskog fakulteta  Sveučilišta u Rijeci, i doc. dr Senka Šekularac Ivošević, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore. Odbrana je otpočela predstavljanjem bogate biografije kandidata, koji trenutno obavlja dužnost pomoćnika direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u Baru. Osim toga, dr Kapidani ima značajan broj radova objavljenih u renomiranim naučnim časopisima i predstavljenim na naučnim konferencijama. Takođe, dr Nexhat Kapidani ima bogato iskustvo sa međunarodnim projektima u okviru kojih, zajedno sa svojim kolegama iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, intenzivno sarađuje sa kolegama sa Pomorskog fakulteta Kotor.

Sama disertacija rezultat je dugogodišnjeg iskustva i istraživanja iz oblasti sigurnosti plovidbe. Pojam nacionalnog pomorskog prozora ima za cilj objedinjavanje i bržu razmjenu informacija i podataka prilikom ulaska i izlaska brodova iz luka. S obzirom na aktuelne trendove globalne pomorske privrede i zahtjevan sistem iz oblasti informacionih tehnologija koji treba aktuelizovati i u našim lukama, ideja disertacije bila je da se ispitaju konkretni zahtjevi i isplativost uvođenja ovakvog jednog sistema u male obalne zemlje, a na konkretnom primjeru Crne Gore.

Zbog složenosti i multidisciplinarnosti teze, i sama Komisija za ocjenu teze brojila je pet članova sa naučnoistraživačkim iskustvom iz relevatnih oblasti. O značaju same disertacije i njenih rezultata govori i činjenica da je dr Nexhat Kapidani pozvan od strane Međunarodne pomorske organizacije da svoje istraživanje prestavi i na njihovom simpozijumu u Londonu u drugoj polovini januara 2023. godine.

Nakon odgovoranja na pitanja Komisije i u okviru diskusije koja je uslijedila, dekan Pomorskog fakulteta, prof. dr Špiro Ivošević, istakao je posebno zadovoljstvo što još jedan alumnista i dugogodišnji saradnik Pomorskog fakulteta, a istovremeno istaknuti i međunarodno-priznati stručnjak iz pomorske privrede danas postaje i doktor nauka upravo na ovom Fakultetu.

Nakon prethodno odbranjene disertacije kolege dr Miroslava Vukičevića, koji je prvi doktor nauka na ovom Fakultetu po Bolonjskom procesu sa iskustvom Upravitelja mašine, Pomorski fakultet na najljepši način završava ovu kalendarsku godinu i raduje se budućim uspjesima i saradnji sa svojim alumnistima!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.