Profesor Špiro Ivošević dvostruki dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesor Špiro Ivošević dvostruki dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Profesor i dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević i ove godine dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta u 2022. godini. Nagradu mu je, krajem protekle godine, uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović na svečanoj sjednici Senata.

Profesor Ivošević je nosilac ovog priznanja već dvije godine zaredom, a na osnovu preporuke definisane sistemskom procjenom koja se godinama kontinuirano realizuje na Pomorskom fakultetu Kotor putem primjene internih procedura Sistema kvaliteta ISO 9001 : 2015. Naime, ovaj Sistem tokom protekle decenije objektivno normira, analizira i dokumentuje stručna, nastavna i naučnoistraživačka dostignuća zaposlenih na Pomorskom fakultetu Kotor.

Profesora Ivoševića  su nominovali rezultati naučnoistraživačkog rada ostvareni tokom 2022. godine, i to: šest (6) radova u kategoriji SCI, sedamnaest (17) radova na međunarodnim naučnim konferencijama i angažovanje na šest (6) međunarodnih naučno-istraživačkih projekata. Posebno značajan doprinos je ostvario kao urednik međunarodnog časopisa Časopis Pomorskog fakulteta Kotor-Journal of Maritime Sciences. Takođe, njegov rad u ulozi urednika međunarodne konferencije pod naslovom “2nd Kotor International Maritime Conference, KIMC 2022”, 27–30 Novembar 2022, Kotor, Crna Gora, uz doprinos svih članova Organizacionog odbora ove Konferencije, doprinio je pozicioniranju Pomorskog fakulteta Kotor UCG kao jedinstvenog pomorskog naučno-istraživačkog centra.

Od rezultata koji su objavljeni u časopisima koji se indeksiraju u WoS bazama posebno se ističe rad koji je objavljen u prestižnom časopisu iz oblasti pomorskih nauka International Journal of Marine Science and Engineering (izdavač MDPI; indeksiran u Q1). Rad daje značajan doprinos analizi strukturne degradacije balkerijera u eksploataciji, te predstavlja nastavak postdoktorskih istraživanja prof. Ivoševića.

Kada su projektne aktivnosti u pitanju, prof. Ivošević je tokom protekle godine bio u ulozi rukovodioca dva (2) međunarodna projekta u Crnoj Gori. Sa druge strane, bio je član projektnog tima u četiri (4) međunarodna projekta. Ovom prilikom, prof. Ivošević izdvaja projekte koji unapređuju nastavni proces i osnažuju međunarodnu reputaciju Pomorskog fakulteta Kotor. Jednako važna je i njegova aktivnost na projektima od međunarodnog značaja za pomorsku privredu (nautiku i nautički turizam), kao i za unapređenje kapaciteta visokog obrazovanja.

Početkom 2023. godine privodi se kraju realizacija projekta „Jačanje, inovacije i promocija ponude nautičkog turizma i kulturnog nasljeđa kroz prekograničnu saradnju“, pod akronimom NAUTICA CBC. Ovaj Projekat se bavi  unapređenjem ponude nautičkog turizma u gradovima Stari Grad na ostrvu Hvar u Hrvatskoj, i Kotor u Crnoj Gori. Jedan od rezultata je i mobilna android aplikacija NAUTICA CBC. Profesor Ivošević rukovodi  ovim projektom za Crnu Goru od 1. marta 2021. do 31. januara 2023. Projekat NAUTICA CBC je sufinansiran sredstvima ERDF i IPA II fondova Evropske unije u okviru programa Interreg IPA CBC.  

Prethodne godine završen je i inovativni projekat EUREKA (PROCHA SMA E! 13080), na kojem je takođe bio rukovodilac. Projekat se zasnivao na istraživanju mogućnosti primjene materijala sa memorijskim oblikom u nautičkoj industriji, a finansiran je od Ministarstva nauke.  

Profesor Ivošević je i član tima tri (3) Erasmus+ projekta čiji ciljevi se odnose na: unapređenje razvoja plavih ekonomija u zemljama Zapadnog Balkana, razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom, kao i jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Crne Gore.

Prof. Ivošević ističe da njegov profesionalni uspjeh ujedno reflektuje i uspješnost Pomorskog fakulteta Kotor na čijem je čelu. Posebno ističe posvećenost timskom radu, na čemu je neizmjerno zahvalan koleginicama i kolegama sa Pomorskog fakulteta Kotor, kao i kolegama koji su sa njim učestvovali u realizaciji naučnih radova i sinergijskim radom doprinijeli kvalitetu istraživanja i njihovoj boljoj i sveobuhvatnijoj promociji.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.