Pomorski fakultet Kotor i projekat izrade studije održivosti Kotora kao turističke destinacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na osnovu ranije potpisanog ugovora Opštine Kotor, „Luke Kotor“ AD i Asocijacije kruzing industrije (Crusing Line Industry Association - CLIA), u Kotoru ovih dana boravi u radnoj posjeti dr Ioannis Pappas, direktor progama destinacija i procjenitelj održivosti destinacija Globalnog savjeta za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council - GSTC).

Predstavnici Pomorskog fakuleta Kotor prisustvovali su radnom sastanku koji se održao prvog dana posjete u jutarnjim satima u Palati Bizanti u Starom gradu.

U popodnevnim časovima, gospodin Pappas posjetio je Pomorski fakultet Kotor, zajedno sa dr Jelenom Stjepčević, koordinatorkom Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Kotor. U ime Fakulteta, gospodina Pappasa dočekali su: dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekanica za međunarodnu saradnju, prof. dr Senka Šekularac Ivošević, prodekanica za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorica Đurović, dr Miroslav Vukičević i mr Igor Petrović.

Nakon predstavljanja i kratke prezentacija Fakulteta, njegovog istorijata i tekućih aktivnosti, gospodin Pappas obišao je resurse Fakulteta. Posebnu pažnju pri tom je posvetio Centru za istraživanje, inovacije i preduzetništvo u okviru kojega su mr Radmila Gagić, dr Maja Škurić i Darko Kovačević govorili o projektnim aktivnostima u okviru kojih je nabavljena vrijedna istraživačka oprema i zahvaljujući kojima se realizuju vrijedna istraživanja, naročito u smislu istraživanja podmorja, ispitivanja kvaliteta vazduha u Zalivu i simulacija potencijalnog zagađenja sa brodova. Po najavi posjete, gospodinu Pappasu su već ranije dostavljene relevante reference istaživanja i studija u kojima su učestvovali ili ih sproveli istraživači sa Pomorskog fakulteta Kotor, te je o tome, kao i o drugim temama u vezi sa održivošću Kotora kao turističke destinacije u ekspanziji, bilo riječi u nastavku sastanka. Obostrano je naglašena potreba za povezivanjem istraživača i edukatora sa ostalim interesnim grupama, donosiocima odluka i učesnicima ovog projekta, te bliskije saradnje u smislu izrade budućih studija i razvojnih strategija, naročito u pogledu razvoja nautičkog turizma, procjena rizika i zaštite životne sredine.

Dr Pappas je iskazao posebno interesovanje za istraživanja koja se sprovode i koja su u planu na Pomorskom fakuletu Kotor, te pozvao predstavnike Fakulteta da uzmu učešća i na radionici posvećenoj pitanjima zaštite i upravljanja morskom sredinom u okviru studije koja je u izradi za grad Kotor, a koja će se održati u četvrtak, 26. oktobra.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.