Dan Pomorskog fakulteta Kotor




Dan Pomorskog fakulteta Kotor

Svoj bogat istorijat i razvojni put Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore slavi od 19. novembra davne 1959. godine. Svoj 64. rođendan Fakultet proslavlja kao visokoškolska ustanova i naučno-istraživačka institucija priznata i prepoznata na svjetskom nivou. To i zvanično potvrđuje činjenica da smo u prethodnoj godini postali punopravna članica međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta International Association of Maritime Universities (IAMU) i vrijedno radili na desetak međunarodnih projekata sa oko 35 partnerskih institucija iz cijele Evrope. Takođe, osim 15 aktivnih projekata međunarodne mobilnosti (program ERASMUS+), u toku je potpisivanje ugovora i sa novim evropskih visokoškolskim institucijama sa kojima možemo ostvarivati nove mobilnosti studenata, nastavnog i nenastavnog kadra.

Jednako je značajno afirmisanje aktuelnih i ostvarivanje novih partnerstava na lokalnom nivou. Uz podršku lokalnih institucija i organizacija, udruženja i kompanija u Crnoj Gori, Pomorski fakultet Kotor proširuje i obogaćuje svoje nastavne baze i svoju ukupnu ponudu i potencijale za obrazovanje i obuke pomoraca. Zahvaljujući sjajnoj saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i sa Opštinom Kotor, u toku su planovi i realizacija zajedničkih projekata za dalje jačanje kapaciteta naše institucije, na dobrobit i na ponos cijele naše zajednice.

Za nama su i uspješno realizovani Dani nauke i inovacija u Kotoru koji su ove godine naučna i tehnološka dostignuća približili svim generacijama! Time je Pomorski fakultet Kotor lokalnoj i široj zajednici još jednom uspješno potvrdio svoju posvećenost, ali i društvenu i naučnu odgovornost.

U prethodnoj godini, postali smo bogatiji za nova znanja i zvanja i, što je i najvažnije, dočekali i novu generaciju studenata. Svi zajedno, pripremamo i dočekujemo treću po redu konferenciju pomorskih nauka Kotor International Maritime Conference (26-29. novembra 2023.) i novi, četvrti po redu broj Časopisa Pomorskog fakulteta Kotor – Journal of Maritime Sciences.

Imajući u vidu sve uspjehe iz prethodnog perioda, čestitam i zahvaljujem se prethodnom dekanu, prof. dr Špiru Ivoševiću, istovremeno iskazujući zahvalnost što sam imala čast da ove godine od njega preuzmem rukovodeću poziciju ovog za nas drugog doma i druge porodice, ali od velikog značaja za našu lokalnu i širu obrazovnu, naučnu i pomorsku zajednicu!  

Radujući se novim zajedničkim uspjesima u susret narednom, 65. rođendanu naše institucije, čestitamo svima Dan Pomorskog fakulteta Kotor!

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.