Na Pomorskom fakultetu Kotor održana panel diskusija posvećena položaju studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor, u okviru proslave „Sedmice studenata”, održana je panel diskusija na temu „Položaj studenata” koja je okupila studente, profesore i druge zainteresovane kako bi se razgovaralo o položaju studenata i unapređenju studentskog života. Moderator panela, Dijana Radović, studentkinja master studija Menadžment u pomorstvu i logistika, pozdravila je prisutne i naglasila važnost ovog događaja u cilju analize i diskusije u vezi sa izazovima s kojima se student našeg Fakulteta susreću.

Jedan od panelista bio je doc. dr Stevan Kordić, prodekan za nastavu, koji je govorio o pravima studenata i inicijativama Fakulteta za podršku studentima i njihovom daljem profesionalnom razvoju. Kao prodekan za nastavu, prisustvovao je panelu s ciljem da sasluša mišljenja i sugestije studenta, te da odgovara na njihova pitanja. Istakao je važnost aktivnog učešća studenata u procesu unapređenja nastavnog iskustva. Naglasio je da su njihovi glasovi ključni u identifikaciji problema, a njihova proaktivnost najbolji put ka predlaganju i pronalaženju efikasnih rješenja. Profesor Kordić je podijelio stav o važnosti redovnog prisustva na predavanjima, što ima direktnog uticaja na akademski uspjeh i iskustvo studenata. S tim u vezi, kao jedan od problema upravo je istaknut nedostatak redovne prisutnosti studenata na predavanjima, o čemu se dalje diskutovalo u okviru panela. Otvorena diskusija o ovoj temi omogućila je studentima da iznesu svoje perspektive i sugestije o tome kako se nositi s ovim izazovom.Top of Form

Ostali učesnici panela, studenti Andrija Ćalasan, Ana Simeunović i Đorđe Hrastinski, podijelili su svoje iskustvo i uvid u studentski život. Andrija, kao Student povjerenik i kao predstavnik Studentske organizacije Fakulteta, govorio je o aktivnostima koje su organizovane i koje se realizuju u okviru „Sedmice studenata”, te važnosti uključivanja studenata u rad same Organizacije. Ana je podijelila svoje iskustvo s međunarodnih konferencija i značaju takvog iskustva za lični i profesionalni razvoj, dok je Đorđe, kao student prve godine, podijelio svoje prve utiske u vezi sa studiranjem na našem Fakultetu i savjete za buduće studente.

Panelisti su raspravljali o mogućnostima unapređenja studentskog iskustva kroz različite aktivnosti i inicijative, kao što su organizacija edukativne plovidbe brodom „Jadran”, međunarodna iskustva, vannastavne aktivnosti i stručna praksa. Diskutovalo se i o važnosti komunikacije između studenata i fakulteta, te kako unaprijediti kvalitet nastave i studentski smještaj i druge usluge Studentskog doma.

Nakon prvog dijela diskusije panelista, otvoren je prostor za pitanja i komentare iz publike, pružajući studentima priliku da iznesu svoja razmišljanja i prijedloge. Neke od sugestija koje su studenti iznijeli odnosile su se na unapređenje kvaliteta nastave, jačanja motivacije studenata, organizovanja novih vannastavnih aktivnosti, kao i poboljšanja uslova u studentskom domu. Razmjena mišljenja između studenata, profesora i ostalih učesnika stvorila je produktivnu atmosferu, u kojoj su se jasno čule želje i potrebe studenata, ali i spremnost Fakulteta da te ideje i podrži.

Jedna od ideja koja je iznesena tokom diskusije bila je organizovanje redovnih radionica „Sat za studente" gdje bi studenti imali priliku da direktno razgovaraju s dekanicom i prodekanima o pitanjima od zajedničkog značaja.

Top of Form

Panel je bio produktivan forum za razmjenu mišljenja i ideja. Istaknuta je potreba za kontinuiranim dijalogom između studenata i fakultetske uprave, većim uključivanjem studenata u smislu iznošenja ideja i planiranja, kao i za razvoja novih inicijativa koje će obogatiti studentsko iskustvo.

Panel diskusija samo jedan od koraka ka ostvarivanju vizije Pomorskog fakulteta Kotor kao mjesta gdje su studenti motivisani, podržani i uključeni u sve aspekte akademskog života.

Uz pohvale za izuzetnu organizaciju „Sedmice studenata” koja ove godine nudi izuzetno bogat i raznovrstan program, posebno je najavljen i program planiran za naredni dan, zvaničan Dan studenata – 4. april, u okviru kojega će se održati i „Dan otvroenih vrata” Fakulteta za sve maturante, druge učenike i sve zainteresovane. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.