Krsto Šućur, najbolji student Pomorskog fakulteta




Krsto Šućur, najbolji student Pomorskog fakulteta

O putu do uspjeha, zalaganjima, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlađe kolege razgovarali smo sa Krstom Šućurom, najboljim studentom Pomorskog fakulteta (9.96) za tekuću studijsku godinu.

 

UCG: Proglašeni ste za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu, šta za vas predstavlja ova nagrada?

Šućur: Nagrada za najboljeg studenta Pomorskog fakulteta Kotor, za koju sam izabran ove godine predstavlja priznanje mog dosadašnjeg truda i rada koji sam uložio i opravdanje moje volje za sticanjem novih znanja. Takođe, ovo postignuće će služiti kao stimulans i motivator za dodatno usavršavanje u stručnom i životnom pogledu

 

UCG: Koliko je odricanja bilo potrebno da bi se postigao navedeni uspjeh?

Šućur: Odricanje je bilo svakako sastavni dio ovog procesa, ali bih to isto odricanje okarakterisao kao neophodnu žrtvu koju je potrebno preuzeti kako bi se došlo do boljih rezultata.

 

UCG: Kojim aktivnostima na fakultetu ste se bavili i koliko mislite da su pomogle u sticanju određenih znanja i vještina? 

Šućur: Aktivnostima kojima sam se bavio na fakultetu obuhvataju sve u opsegu od izučavanja različitih prirodnih nauka, pa do sticanja znanja o načinu rada modernih tehnologiju kako u povezanosti sa pomorstvom tako i generalno u životu i na kraju dobijanju svjesti o prirodi rada i funkcionisanju različitih sistema organizacije u industriji koja obuhvata čitav svjet kao što je pomorstvo. Ova znanja su bila propraćena na određen način laboratorijskim vježbama i radom na simulatorima za koje bih rekao da su ključni faktor u sticanju znanja i svakako bih preporučio da se veći akcenat stavlja na ovom vidu edukacije.

 

UCG: Šta je za vas predstavljalo motivaciju tokom studija?

Šućur: Motivacija tokom studija predstavljaju jasno definisani ciljevi koji se ogledaju u tome kako i na koji način želim da predstavljam sebe kao individue koja će se baviti profesionalnim poslom koji zahtjeva neprekidno učenje i unaprjeđenje vještina.

 

UCG: Koje zadatke i ciljeve ste postavili sebi za predstojeći period, u domenu profesionalnog usavršavanja?

Šućur: Nakon završetka Osnovnih studija planiram da nastavim sa Master studijama i da uporedo sa time gradim karijeru u pomorskoj industriji.

 

UCG: Koju poruku biste poslali generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za vaš fakultet?

Šućur: Pomorski fakultet u Kotoru predstavlja jednu veliku perspektivu i pruža mogućnost da budete dio svjetske industrije koja je univerzalna i na taj način usavršite sebe po svjetskim standardima i budete konkurentni na svjetskom tržištu. Pomorstvo je industrija koja se stalno mjenja i zahtjeva visoko znanje i vještine koje se vrjednuju iznad svega ostalog, i kao sastavni dio sebe nosi velike odgovornosti ali i zasluge, opasnosti ali i poštovanje, odricanje ali i nagrade i predstavlja jednu veliku životnu avanturu i pouku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.