Održana prezentacija grupacije kompanija Asiatic Lloyd & Atlantic Lloyd iz Hamburga




U utorak, 26. februara 2019. godine, naš Fakultet su posjetili predstavnici grupacije kompanija Asiatic Lloyd & Atlantic Lloyd iz Hamburga. Uvaženu delegaciju činili su izvšni direktor, gospodin Ulrich Paulsdorff, zatim gospođa Rita Vella-Menzel, menadžerka za ukrcaj pomoraca, gospodin Tonći Zdunjić, direktor flote, i gospodin Kolja Funck, operater za ukrcaj pomoraca, kao i gospodin Janko Milutin, kapetan i vlasnik agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca NorMonte d.o.o. iz Kotora, kome dugujemo veliku zahvalnost za posredovanje i organizaciju date posjete.

Gosti iz Hamburga najprije su obišli Fakultet i upoznali se sa prostorijama i opremom za održavanje nastave i obuka, a zatim i sa samom organizacijom i sadržajima nastave i obuka koje se nude u okviru naše institucije. Nakon prezentacije o Pomorskom fakultetu, u razgovoru predstavnika grupacije iz Hamburga i predstavnika Fakulteta, razmijenjena su mišljenja i iskustva, i razmatrale mogućnosti dalje saradnje.

Kako je i najavljeno, od 13 sati, u amfiteatru Fakulteta, predstavnici delegacije iz Hamburga održali su prezentaciju svojih kompanija i njihovih aktivnosti. U amfiteatru prepunom studenata i pomoraca i uz moderaciju kapetana Milutina, uvodno izlaganje imao je gospodin Ulrich Paulsdorff  koji je predstavio grupaciju kompanija, njihovu tradiciju, organizaciju i glavne aktivnosti. Gospođa Ritta Vella-Menzel i gospodin Tonći Zdunjić u nastavku su detaljnije predstavili način angažovanja i organizaciju posade, kao i mogućnosti napredovanja u okviru flote koju trenutno čini 36 brodova za prevoz kontejnera i rasutog tereta. Na brodovima ove flote trenutno plovi 71 pomorac iz Crne Gore, a za naše studente je naročito bio interesantan podatak da od 2015-te godine kompanija ukrcava i kadete iz naše zemlje. Gosti iz Hamburga nijesu krili zadovoljstvo učinkom oficira sa ovih prostora, a iskoristili su priliku i da istaknu podvig kapetana duge plovibe Steva Markolovića iz Bara koji je kao zapovjednik njihovog kontejnerskog broda “ALS Ceres” prošle, 2018-te godine, u vodama Arabijskog mora uspio da spase 23 člana posade sa zapaljenog broda „Maersk Honam“. Osim velike zahvalnosti dansko-američke kompanije Maersk Line, kapetan Markolović je, zajedno sa svojom posadom, ovim herojskim, humanim i stručnim činom AL grupaciji donio  i godišnju nagradu Nacionalne komisije za traganje i spašavanje na moru i Obalske straže Indije za 2017/18-tu godinu.

Na kraju prezentacije, studenti i pomorci su imali prilike da postavljaju pitanja koja su se uglavnom ticala detalja u vezi sa zapošljavanjem i uslovima koji se nude pomorcima, kao i mogućnostima za ukrcaj kadeta. Prezentacija i posjeta završene su u pozitivnom raspoloženju i obostranoj želji za daljim razvojem saradnje između ove tradicionalne brodovlasničke kompanije i naših pomoraca na svim nivoima.

Ova značajna posjeta našem Fakultetu jedna je u nizu planiranih posjeta koje su od velikog značaja za dalji rad na unapređenju nastave i obuka za naše studente i pomorce. Osim toga, saradnja sa uspješnim flotama i uspješnim pomorcima donosi bolji uvid i novu motivaciju našim studentima za sticanje što više kompetencija koje se traže i cijene na savremenom pomorskom tržištu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.