Dekan prof. dr Špiro Ivošević učestvovao na Konferenciji IMLA 26 u Batumiju, Gruzija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević učestvovao je na 26. Konferenciji  IMLA 26 (eng. International Maritime Lecturers Association Conference) koju je organizovala Državna pomorska akademija Batumi iz Gruzije, u periodu od  23-25. septembra 2019. godine.

Savremeni izazovi u pomorskom obrazovanju i obuci bili su glavna tema ove Konferencije. Dekan prof. dr Špiro Ivošević je iskoristio priliku da se upozna sa novim trendovima kada je u pitanju obrazovanje na daljinu, cjeloživotno i kontinuitrano obrazovanje pomoraca, obuka uz primjenu simulatora, internacionalizacija i usaglašavanje nastavnih planova i programa. Jedna od tema kojom su se bavili učesnici Konferencije je bila saradnja između fakulteta i pomorske industrije u cilju razvoja relevantnih vještina. Bilo je riječi i o razvoju novih tehnologija u pomorskoj industriji i njihovoj  primjeni u obrazovanju. Takođe, polemisalo se o problemima  atraktivnosti pomorskog obrazovanja i profesije, te izazovima u domenu pomorske obuke i sertifikacije.

Konferencija je okupila značajan broj predstavnika pomorskih visokoobrazovnih institucija iz zemalja Evropske unije, ali i širom svijeta.  Pored posjete Državnoj pomorskoj akademiji, dekan je posjetio i Univerzitet za navigaciju u Batumiju.

Dekan Ivošević je razmijenio iskustva sa prisutnim kolegama i razmotrio mogućnost o članstvu Pomorskog fakulteta Kotor u okviru asocijacije IAMU (eng. The International Association of Maritime Universities) kojim bi se značajno unaprijedio kvalitet obrazovanja i naučno-istraživaškog rada našeg Fakulteta. Ističe da je Konferencija u Batumiju bila idealna prilika da se Pomorski fakultet Kotor promoviše i proširi značaj međuinstitucionalne saradnje visokoškolskih instutucija iz domena pomorstva.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.