Održana svečana akademija povodom proslave 60 godina Pomorskog fakulteta Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U upravo renoviranoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“, pod pokroviteljstvom Luke Kotor A.D., u utorak, 19. novembra, održana je Svečana Akademija povodom proslave 60 godina postojanja i rada Pomorskog fakulteta Kotor. Akademiji su prisustvovali mnogobrojni zvaničnici, među kojima i rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Opštine Kotor, gospodin Željko Aprcović, predstavnici ministarstava i Mornarice Vojske Crne Gore, Lučki kapetani, predstavnici Luke i Uprave pomorske sigurnosti, Bokeljske moranice, dekani i profesori fakulteta Crne Gore i iz okruženja, studenti i drugi brojni prijatelji i saradnici Fakulteta.

Na adresu Fakulteta stigle su i brojne čestitke, među kojima i čestitka predsjednika Vlade, gospodina Duška Markovića, zatim predsjednika Upravnog Odbora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duška Bjelice, a posebno je pročitana čestitka predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića.

U znak prisjećanja na početke Pomorskog fakulteta, tadašnje Više pomorske škole, prisutni su imali priliku da odgledaju i pozdravnu poruku jedne od prvih članica kolektiva iz davne 1959. godine, profesorice italijanskog i francuskog jezika Anuške Zloković, a nakon toga i dokumentarni film o Fakultetu i njegovim aktivnostima, autora Zorana Radonjića i Stevana Kordića, snimljen upravo za Dan Fakulteta i njegov jubilej.

Prisutne su pozdravili i dekan, prof. dr Špiro Ivošević i rektor Nikolić, koji je datu priliku iskoristio da Pomorskom fakultetu uruči i nagradnu plaketu za posebnu ulogu i doprinos u razvoju Univerziteta Crne Gore.

U okviru Svečane Akademije, uručena je i nagrada najboljem diplomiranom studentu Pomorskog fakulteta Kotor za ovu godinu, Krstu Šućuru, a zatim i najboljim studentima po studijskim programima: Ivanu Papiću (Nautika), Srđanu Mariću (Brodomašinstvo), Nataši Zorić (Menadžment u pomorstvu) i Isidori Jovanović (Pomorske nauke). Svim nagrađenim studentima, uručena su priznanja i novčane nagrade. U okviru priloga na kraju teksta, dat je i dopis zahvalnosti Srđana Marića poslat sa njegovog prvog broda na kojemu je angažovan kao asistent mašinskog prostora neposredno  po diplomiranju. 

Na kraju svečane ceremonije, dodijeljene su i plakete pojedincima i institucijama za poseban doprinos Pomorskom fakultetu i njegovim aktivnostima. Među nagrađenima, bili su gospodin Slobodan Starović, kap. Rajko Čavor i profesor Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U ime Ministarstva odbrane Crne Gore, plaketu je primio komandant Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, dok je u ime kompanije Dabinović, plaketa uručena kapetanu Milanu Sbutegi.

Svečanost je završena u svečarskom i pozitivnom raspoloženju, sa prigodnim koktelom u holu Kulturnog Centra i uz čestitke pristunih za dobru organizaciju, za koju, između ostalih, Pomorski fakultet duguje veliku zahvalnost i osoblju Kulturnog centra i direktorici Tatjani Miljenović.

U prilozima možete pročitati čestitke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, kao i zahvalnicu i čestitku koju nam je jedan od nagrađenih studenata - Srđan Marić uputio sa broda na kojemu već odrađuje svoju kadeturu.

Čestitka Predsjednika Crne Gore:

http://www.predsjednik.me/view_page.php?id=836

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.