Otvorena izložba o školskom brodu Jadran i plovidbi 2018/2019. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Pomorskom muzeju Crne Gore-Kotor, u okviru proslava 60 godina Pomorskog fakulteta Kotor i Dana Opštine Kotor otvorena je izložba fotografija i promovisan šestominutni film, sa zajedničkim nazivom "š/b Jadran|Polovidbe 2018 & 2019", o plovidbama studenata našeg Fakulteta na š/b Jadran.

Izložbu čine 22 fotografije, koje je snimio dr Stevan Kordić, viši stručni saradnika Pomorskog fakulteta Kotor, tokom plovidbe za Maltu (2018. godine) i plovidbe za Tursku i Grčku (2019. godine). Film je sačinjen od "sirovih" video snimaka, koje je takođe snimio dr Stevan Kordić, na osnovu kojih je fotograf i videograf Zoran Radonjić napravio film.

Na otvaranju, brojne posjetice, pozdravio je Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore, koji je čestitao Pomorskom fakultetu Kotor i Opštini Kotor riječima:

Čestitam dekanu, profesorima, studentima, na ovom velikom jubileju sa željom da bude još dosta studenata i brodova na kojima će naši pomorci ploviti.

Istoričarka umjetnosti i takođe fotograf dr Maja Đurić podsjetila je na biografiju autora izložbe Stevana Kordića:

Boka, pa i brod Jadran imaju sreću što im je Kordić uvjek blizu sa fotoaparatom da zabilježi promjenu svjetla, predjela izmaglice, plavičaste bonace, ribare… Likovnost njegovih fotografija uključuje sve receptore. Na ove 22 izložene fotografije, mi uz pomoć magičnog medija fotografije možemo skoro čuti žamor mornara, huk mora, i osjetiti tišinu morske pučine. Simbioza filma autora Zorana Radonjića i fotografija Stevana oblikovala su sažetu filmsku cijelinu na kojoj su snimci sa budećim moreplovcima, pršte energijom, dinamikom života na brodu i prikazuju posebnu atmosveru u koju nismo u prilici da zavirimo često. Stevan Kordić snažna je fotografska osoba i autor opčinjen onim pravim odlučujućim trenutkom i strašću za fotografisanje mora.

Izložbu je otvorio kbb Vesko Tomanović, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, koji je istakao:

Protekla dva krstarenja bio sam sa studentima Pomorskog fakulteta profesorom Kordićem i ostalim profesorima. Kada je pramčana zvijezda zaranjala duboko u talase, kada je radila posada koja je morala da radi, profesor je uvjek bio tu da zabilježi svaki talas, svaki pomak na brodu, a na njegovim fotografijama ako bolje pogledate čuće se zvuk vjetra i mora.

Zatim se prisutnima obratio dr Stevan Kordić, koji se prvo zahvalio svom kolegi Zoranu Radonjiću jer je od obilja video materijala za kratko vrijeme uspio napraviti film od šest minuta, koji odslikava kroz što su prolazili tokom posljednja dva putovanja. Nastavljajući dalje da:

Želim posebno da se zahvalim posadi š/b Jadran, koji su uvjek i u svakoj prilici, učinili sve da se mi gosti sa Pomorskog fakulteta Kotor osjećamo na tom brodu kao kod svoje kuće. Ovu izložbu bi posvetio našim studentima, jer sve ovo zapravo radimo za njih i propagandu pomorstva kao profesije. Ka njima su naši napori usmjereni, jer oni predstavljaju budućnost ove sjane tradicije koju imamo.

Otvaranje izložbe vodila je Dolores Fabian. Izložbu i promociju filma zajedno su priredili Pomorski fakultet Kotor, Pomorski muzej Crne Gore-Kotora i Mornarica Vojske Crne Gore. Izložba će biti otvorena do 10. decembra 2019. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.