Održan Dan nauke u sklopu proslave 60 godina Pomorskog fakulteta Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor je održan Dan nauke, jedan u nizu događaja koji je organizovan povodom proslave 60 godina postojanja Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore.

Dan nauke, održan u srijedu, 20. novembra 2019. godine, počeo je promocijom Zbornika Pomorskog fakulteta Kotor i dvojezične Publikacije izdate povodom datog jubileja. Ispred uređivačkog odbora i u ime urednika prof. dr Veselina Draškovića, prof. dr Mimo Drašković i doc. dr Senka Šekulrac Ivošević upoznali su prisutne sa razvojnim putem Zbornika još od davne 1974. godine. Predstavljeno je novo izdanje Zbornika godina 35., broj 22, ali i istaknuta njegova važnost u promociji naučno-istraživačkog rada Fakulteta i njegovog akademskog osoblja.

Dvojezična Publikacija Pomorskog fakulteta Kotor objedinjuje najznačajnije aspekte funkcionisanja naše institucije, od nastanka pa do savremenih dana. U vidu promotivnog, na kreativan način osmišljenog štampanog materijala, čitaocu je u ovoj Publikaciji na slikovit način dostupno da se upozna sa naučno-istraživačkim radom, centrima za obuku pomoraca i inovacije i razvoj, bibliotekom, studentskim životom, domaćom i međunarodnom saradnjom i našim studijskim programima. O radu na izradi same Publikacije i njenom oblikovanju govorili su Prof. dr Špiro Ivošević, Doc. dr Tatijana Dlabač, Doc. dr Senka Šekularac Ivošević i dr Stevan Kordić.

Univerzitet Crne Gore njeguje dobre prijateljske odnose i saradnju sa univerzitetima u Narodnoj Republici Kini kroz niz bilateralnih i međunarodnih projekata kao i zahvaljujući Institutu Konfucije koji je osnovan sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture. Na današnjem događaju, direktorica Instituta, prof. dr Luo Chun Xia, je govorila o pomorskim putevima svile koji su kao mreža povezivali ljude, zemlje i regione, prvenstveno u praktičnom smislu. U svojoj prezentaciji podsjetila je na njihov istorijski značaj konstatujući da je Kina oduvijek bila inicijator brojnih događaja koji su afirmisali razmjenu ideja, jezika, kulture, običaja i sl. Kroz grafički prikaz trgovinske razmjene njene zemlje i ostatka svijeta, transnacionalno povezivanje, naučnu i poslovnu orijentisanost, evidentno je da zajednička saradnja Instituta i kotorskog fakulteta može doprinijeti održivosti pomorske tradicije i upoznavanju tehnološki moderne Kine, zaključila je dr Chun Xia.

Prodekan za razvoj i inovacije, doc. dr Tatijana Dlabač je predstavila projektne aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor od 2011. godine do danas, apostrofirajući činjenicu da je do sada realizovano 37 nacionalnih, bilateralnih, međunarodnih i projekata iz privrede. Fakultet je bio koordinator ili partner u projektnim aplikacijama raznih programa, od kojih se izdvajaju: TEMPUS, ERASMUS+, Interreg IPA, HERD, HERIC, EUREKA i ostali. U okviru ovih projekata, uspješno je nabavljena savremena oprema uključujući simulatore za praktičnu nastavu studenata, opremljene su laboratorije, računarski centar i Centar za obuku pomoraca, učionice i ostali prostori neophodni za nesmetan naučno-istraživački rad nastavnika i saradnika.

Prof. dr Špiro Ivošević, Dekan Pomorskog fakulteta Kotor, rukovodilac inovativnog projekta Proizvodnja i karakterizacija materijala sa memorijskim oblikom za primjenu u stomatologiji i nautici (akronim: PROCHA-SMA E!13080) je predstavio ovaj EUREKA projekat. Projekat se realizuje u periodu 2018-2021. godine i finansiran od strane Ministarstva nauke Vlade Crne Gore. 

Saradnik u nastavi i član radnog tima nedavno odobrenog za finansiranje ERASMUS+ projekta pod nazivom: Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries – BLUEWBC, mr Radmila Gagić je dala osnovne informacije o trogodišnjem projektu koji će početi sa implementacijom 15. januara 2020. godine i na kojem je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore partnerska institucija na projektu. Tokom perioda realizacije, planirana je i nabavka značajne opreme – simulatora za izvođenje nastave na akreditovanim studijskim programima Fakulteta.  

Prezentaciju projekta pod nazivom: Partnership for the Observation and study of new Routes and Transnational Sea-highways – PORTS koji se implementira na Pomorskom fakultetu Kotor je održala mr Maja Škurić. PORTS projekat ima za cilj da prouči socio-ekonomski uticaj uspostavljanja novih pomorskih plovidbenih linija između regije Pulja u Italiji, Albanije i Crne Gore i da ukaže na mogućnosti za razvoj integrisanog Ro-PAX prevoza. Ovaj projekat se finansira od strane Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 programa.

O EURAXESS servisnom centru na Univerzitetu Crne Gore kao podršci u razvoju karijere istraživača je govorila član radnog tima, mr Maja Škurić. Predstavila je projekat "Open EURAXESS - To strengthen the effectiveness and optimize the services of all partners in an innovative and open EURAXESS Network - EURAXESS TOP IV", koji se finansira u okviru HORIZONT 2020 programa, koji će trajati do juna 2021. godine.

Doc. dr Senka Šekularac-Ivošević je govorila o mobilnosti akademskog, neakademskog osoblja i studenata Pomorskog fakulteta Kotor, kao i povećanom interesovanju za ovakav vid razmjene sa visokoobrazovnim institucijama sa kojima su potpisani međuinstitucionalni ugovori. Dr Šekularac-Ivošević je prikazala otvorene mogućnosti za razmjenu akademskog, neakademskog osoblja i studenata za studijsku 2019/20. godinu, ukazavši na kontinuiran rad i otvorenost kancelarije za međunarodnu saradnju na Fakultetu za ovakav vid aktivnosti.  

Na kraju je učesnicima događaja prikazan film pod zajedničkim nazivom: "š/b Jadran | Plovidbe 2018 & 2019", o plovidbama studenata Pomorskog fakulteta Kotor na š/b Jadran za Maltu (2018. godine) i Tursku i Grčku (2019. godine), autora Zorana Radonjića i dr Stevana Kordića.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.