Pobjednički tim Coronathon.me: YouLearn platforma podržava učenje na daljinu




Pobjednički tim Coronathon.me: YouLearn platforma podržava učenje na daljinu

YouLearn, platforma koja je pobijedila na Coronathon.me hakatonu koji se održavao od 24. do 26. aprila je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada i iskustva autora Tatijane i Aleksandra Dlabač, u novim pristupima obrazovanju.

Iz rada u prosvjeti, Tatijane kao predavača na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore i Aleksandra Dlabača, alumniste Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i iskustava sa svojom djecom, autori su uočili da tradicionalni načini učenja predstavljaju veliki problem sadašnjim generacijama. Utoliko više što su navikli  na interaktivnost i što im je veoma teško duže održati pažnju.

Autori ističu da ovo nije problem samo sa mlađim uzrastima, već je veoma zastupljen čak i kod srednjoškolaca i studenata.

„Platforma YouLearn osmišljena je kao jedan novi sistem e‑learninga, tj. učenja na daljinu, kakav trenutno ne postoji u svijetu. Za razliku od Moodle i sličnih platformi, ovdje je fokus bio na multimedijalnosti i interaktivnosti. To znači da se pomoću ove platforme mogu kreirati lekcije, testovi i zadaci bogati grafikom, animacijama, zvukom i sadržati brojne vrste zadataka koje nijesu moguće na postojećim „ozbiljnim“ platformama. To znači da se mogu praviti mnogo pristupačniji i interesantniji sadržaji. Pogodna je i za one najmlađe, koji još ne znaju da čitaju, a može se jednostavno proširiti i prilagoditi tako da je mogu koristiti i osobe sa oštećenjem vida“, objašnjava par Dlabač.

Prema njihovim riječima, korisnici na svojim kanalima mogu kreirati i postavljati nove sadržaje bez potrebe za poznavanjem programiranja, na način koji bi bio sličan pravljenju PowerPoint prezentacije. Ovi materijali mogu se postavljati u u tematske cjeline, kako bi sadržaji iz određenih oblasti bili grupisani na jednom mjestu.

„Edukatori mogu kreirati i sadržaje koji nijesu dostupni svima, već samo određenim korisnicima, odnosno onima koji su dobili link, ili pristupni kod. Na taj način mogu organizovati testiranja i pratiti rezultate svojih učenika u realnom vremenu. Ovakvi sadržaji mogu se kasnije zaključati, bilo vremenski ili ručno, ili postaviti javno dostupnim“, objašnjavaju oni.

Ovo rješenje, dodaju oni, je primjenjivo u čitavom svijetu i nije vezano samo za uslove kada smo primorani da učimo i radimo od kuće.  Platforma bi mogla mnogo pomoći svima – kako učenicima i studentima, tako i nastavnicima i profesorima, tj. nastavnom osoblju na svim nivoima obrazovanja.

„Potencijal platforme je veliki i može biti veoma korisna i za neformalnu edukaciju, kao i za sve oni koji prosto vole rješavanje problema i glavolomki“, ističe par Dlabač.

Autori se već dugo bave problematikom e‑učenja i edukativnim igrama. Tatijana Dlabač je profesor na Pomorskom fakultetu u Kotoru, koja je prije jedne decenije bila u timu koji je uveo Moodle platformu za učenje na daljinu na ovom fakultetu, koju su intenzivno koristili i prije novonastale situacije.

Rukovodilac je bilateralnog projekta između Crne Gore i Srbije “Jedan pristup formiranju modela za vrednovanje praktične internetom podržane nastave” čija je realizacija u toku. Aleksandar je magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu na temu „Softverska platforma za razvoj edukativnih igara“, kod prof. dr Zorana Mijanovića. U okviru magistarskog rada razvio je prvu verziju game engina P.A.G.E. , na kome se zasniva YouLearn platforma. Pomoću ovog engina do sada je napravljeno preko 60 igara i organizovana su mnoga takmičenja u rješavanju problema.

Od septembra je u saradnji sa Zavodom za udžbenike objavljena i „Matematika kroz igru“, besplatna edukativna aplikacija, koja je odmah postala popularna među učenicima. Od početka učenja od kuće ovu aplikaciju, koja je namijenjena trećem razredu osnovne škole, igralo je preko 10 000 djece u Crnoj Gori, što dovoljno govori o ogromnom potencijalu ovog pristupa učenju.

YouLearn portal nalazi se na adresi http://youlearn.dlabac.com



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.