Poruka dekana Pomorskog fakulteta Kotor povodom Svjetskog dana pomoraca




Poruka dekana Pomorskog fakulteta Kotor povodom Svjetskog dana pomoraca

Na današnji dan, 25. juna, pomorci cijelog svijeta proslavljaju svoj dan. Ovaj mini-jubilej, deseti po redu Dan pomoraca (Day of the Seafarer), ova specifična profesija proslavlja u posebnim okolnostima i suočena sa nesvakidašnjim izazovima. I pomorci su ovih dana i mjeseci na braniku zdravlja svjetske populacije, omogućavajući transport hrane, medicinskih sredstava i drugih roba od vitalnog značaja. Uz sve to, i oni se suočavaju sa dodatnim izazovima i rijetko teškim uslovima rada. Stoga Međunarodna pomorska organizacija s pravom pokreće kampanju za podršku i odavanje priznanja pomorcima kao predstavnicima ključne radne snage u doba pandemije Covid – 19.

Uskraćeni za redovne logističke mogućnosti u vezi sa organizacijom ukrcaja i povratka njihovim kućama, mnogi čak suočeni sa nedostatkom osnovnih životnih namirnica i neizvjesnošću na brodovima širom svijeta, pomorci ovih dana stiču dodatne „brevete“ izdržljivosti, psihičke stabilnosti i davanja primjera za savladavanje i prevazilaženje novonastalih i vanrednih okolnosti. Stoga im dugujemo da se danas uz posebnu zahvalnost i poštovanje osvrnemo na značaj i zahtjevnost ove profesije pune nepredvidivih izazova i na njihov ukupan doprinos našem društvu.

Prije svega, želimo im srećan Dan pomoraca, sa željom da sa njim počne bolja, svjetlija  i perspektivnija dekada u njegovom svečanom obilježavanju. Posebne čestitke upućujemo našim pomorcima, kako onima koji se nalaze na brodovima kompanija širom svijeta, tako i onima koji već željno iščekuju mogućnost da im se pridruže ili ih odmijene. Srećan praznik želimo i našim studentima – budućim pomorcima sa nadom da će nastaviti u unaprijediti svijetlu tradiciju crnogorskog pomorstva, i sa obećanjem da ćemo i mi ostali, konkretnim aktivnostima na kojima vrijedno radimo, dati sve od sebe da im u tome pomognemo!

Prof. dr Špiro Ivošević

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor

 

HAPPY DAY OF THE SEAFARER!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.