Pomorski fakultet Kotor, 25.06.2020

Poruka dekana Pomorskog fakulteta Kotor povodom Svjetskog dana pomoracaX

Na današnji dan, 25. juna, pomorci cijelog svijeta proslavljaju svoj dan. Ovaj mini-jubilej, deseti po redu Dan pomoraca (Day of the Seafarer), ova specifična profesija proslavlja u posebnim okolnostima i suočena sa nesvakidašnjim izazovima. I pomorci su ovih dana i mjeseci na braniku zdravlja svjetske populacije, omogućavajući transport hrane, medicinskih sredstava i drugih roba od vitalnog značaja. Uz sve to, i oni se suočavaju sa dodatnim izazovima i rijetko teškim uslovima rada. Stoga Međunarodna pomorska organizacija s pravom pokreće kampanju za podršku i odavanje priznanja pomorcima kao predstavnicima ključne radne snage u doba pandemije Covid – 19.

Uskraćeni za redovne logističke mogućnosti u vezi sa organizacijom ukrcaja i povratka njihovim kućama, mnogi čak suočeni sa nedostatkom osnovnih životnih namirnica i neizvjesnošću na brodovima širom svijeta, pomorci ovih dana stiču dodatne „brevete“ izdržljivosti, psihičke stabilnosti i davanja primjera za savladavanje i prevazilaženje novonastalih i vanrednih okolnosti. Stoga im dugujemo da se danas uz posebnu zahvalnost i poštovanje osvrnemo na značaj i zahtjevnost ove profesije pune nepredvidivih izazova i na njihov ukupan doprinos našem društvu.

Prije svega, želimo im srećan Dan pomoraca, sa željom da sa njim počne bolja, svjetlija  i perspektivnija dekada u njegovom svečanom obilježavanju. Posebne čestitke upućujemo našim pomorcima, kako onima koji se nalaze na brodovima kompanija širom svijeta, tako i onima koji već željno iščekuju mogućnost da im se pridruže ili ih odmijene. Srećan praznik želimo i našim studentima – budućim pomorcima sa nadom da će nastaviti u unaprijediti svijetlu tradiciju crnogorskog pomorstva, i sa obećanjem da ćemo i mi ostali, konkretnim aktivnostima na kojima vrijedno radimo, dati sve od sebe da im u tome pomognemo!

Prof. dr Špiro Ivošević

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor

 

HAPPY DAY OF THE SEAFARER!

Broj posjeta : 374