U godini jubileja: Fakultet likovnih umjetnosti kao spoj nasljeđa i modernog umjetničkog izraza  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU) Univerziteta Crne Gore, i ove godine će biti oko 40 mjesta predviđenih za talentovane studente za studijske programe Slikarstvo, Vajarstvo, Grafički dizajn i Konzervacije i restauracija, za upis na osnovne studije u 2024/25. studijskoj godini. U godini kada Univerzitet Crne Gore slavi 50 godina postojanja pod sloganom FuturUM,  FLU simbolizuje spoj istorijskog nasljeđa i modernog umjetničkog izraza.

Osnovan 1988. godine, predstavlja kulminaciju evolucije umjetničkog obrazovanja u Crnoj Gori, čiji istorijski korijeni sežu do srednje umjetničke škole. Formirana na Cetinju neposredno nakon Drugog svjetskog rata, u ovoj školi su kao nastavnici angažovani renomirani umjetnici poput Petra Lubarde i Mila Milunovića. Kontinuitet u umjetničkom obrazovanju je kroz decenije udario temelje za današnji FLU.

Danas je fakultet smješten u novoj zgradi Univerzitetskog kompleksa, što je dodatno unaprijedilo uslove rada FLU-a, nudeći studentima prostrane i savremeno opremljene ateljee i učionice.

U pogledu prijema novih studenata, FLU otvara svoja vrata kandidatima iz različitih srednjih škola, uz obavezni prijemni ispit čiji su uslovi detaljno objašnjeni na zvaničnoj stranici fakulteta kao i u elektronskom Studentskom informatoru, dostupnom na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore. Kroz proces priprema za prijemni, nastavno osoblje pruža konsultacije i podršku kandidatima u kreiranju njihovih portfolija.

Karijerne perspektive diplomaca FLU-a su široke i raznovrsne, uključujući samostalnu umjetničku karijeru, angažman u kulturnim institucijama ili rad u dinamičnoj oblasti dizajna. Diplomci konzervacije i restauracije posebno su traženi zbog rastuće potrebe za specijalistima u očuvanju kulturnog nasleđa.

FLU se ističe i svojom aktivnom međunarodnom saradnjom, što studentima omogućava učešće u razmjeni znanja i iskustava sa evropskim umjetničkim akademijama.

Centar za umjetnička istraživanja, koji djeluje u okviru fakulteta, sa svojim galerijama omogućava studentima da izlažu svoje radove i komuniciraju sa djelima umjetnika iz cijelog svijeta.

Kroz nastavne i vannastavne aktivnosti intenzivna je i saradnja sa fakultetima u regionu. Jedna od njih  je i FLUID dizajn forum, koji predstavlja najznačajniji regionalni dizajnerski događaj.

 

Više informacija o upisu dostupno je na stranici Studentski informator.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.